Има високи сгради, има много високи сгради, но има и много, много, много високи сгради.

Толкова високи, че ни е трудно да си представим къде е на най-далечната от земята точка. Може би е нещо като… върха на света.

Вижте няколко сгради, които ни предлагат подобно изживяване. Ако смеете, погледнете надолу.

Бур Халифа: 828 метра

Къде: Дубай, ОАЕ

Това е най-високата сграда в света и се намира в центъра на Дубай. Строителството на 160-етажния небостъргач започна през 2004 г., официално беше открит през 2010 г.

Той е дом на най-високата палуба за наблюдение, която разполага с високоскоростни телескопи и VR устройство, което проектира околния пейзаж в реално време. Препоръчваме персонализирана обиколка, която ви дава достъп до луксозния салон SKY и пътеводител на не толкова високите части, като фонтана Дубай - един от най-големите фонтани в света.

И ще стигнете до всичко това, като използвате най-бързите двуетажни асансьори в света.

Tokyo Skytree: 633 метра

Къде: Сумида, Токио, Япония

Tokyo Skytree е поразителна сграда, откъдето и да се погледне – от основата или от върха. Това е най-високата кула в света, което означава, че нейната височина е значително по-голяма от нейната широчина.

Въпреки че основната й функция е за излъчване, тя се е превърнала в една от най-популярните туристически атракции в Токио. Нейният цвят SKYTREE White представлява "хармония с околния пейзаж" и блести в контраст със синьото небе.

На най-високите етажи ще откриете Space-Time Navigation System, която ви позволява да се насладите на невероятни гледки и театър, който предлага нощна прожекция, при която се използват прозорците като "екрани". Тук има дори и аквариум!

Shanghai Tower: 631 метра

Къде: Шанхай, Китай

Втората най-висока сграда в света е място, което приютява всекидневно 16 000 души. Тук ще намерите и най-високо разположената изложба в света - между 126-ия етаж и 128-ия етаж, както и ще се насладите на симфонично изживяване, проект на носителя на Грами музикантът Саймън Франген.

Разбира се, тук са и най-бързите асансьори в света,които развиват 46 мили/час.

Abraj Al-Bait: 600 метра

Къде: Мека, Саудитска Арабия

Може би един от най-структурно интересните в този списък проекти, тук ще видите най-високия часовник в света, който включва и платформа, от която да се насладите на изключителна панорама.

Taipei 101: 509 метра

Къде: Тайпе, Тайван

Tapei 101 - най-голямата "зелена" сграда в света, помещава няколко висококачествени ресторанта и мол, който обхваща не един, а шест етажа.

Ако 360-градусовата обсерватория не е достатъчно изненадваща за вас, ето нещо - сградата съдържа епичен "амортисьор", който работи, за да абсорбира всяко въздействие, предизвикано от тайфун или земетресение.

Може ли монета, хвърлена от небостъргач, да убие пешеходец?Трябва ли хората в мегаградове по света, които се разхождат около високи сгради, да внимават за падащи монети и евентуална смърт?

The Shard: 309 метра

Къде: Лондон, Великобритания

Тази стъклена пирамида е най-високата сграда във Великобритания и предлага най-добрите гледки към Лондон. Според уебсайта й, посетителите могат да виждат от тук 40 мили надалече, но трябва да резервирате билети.

Тук също така редовно се организират събития, като дискотеки, класове по йога и дегустации на шампанско.

Емпайър Стейт Билдинг: 381 метра

Къде: Ню Йорк, САЩ

Изглед от една от двете палуби за наблюдение на тази емблематична административна сграда в стил ар деко е идеалният начин да се насладите на напитка в сърцето на Ню Йорк. Ако се страхувате от височините, не се притеснявайте, все още имате опции.

Можете да научите всичко за историята на сградата (и града) чрез оригинални документи и скици в изложбата Dare to Dream на 80-ия етаж. А също можете да направите виртуална обиколка на Ню Йорк от втория етаж в симулатор, наречен NY SKYRIDE, разказан от актьора Кевин Бейкън.

Международен търговски център: 484 метра

Къде: Хонконг

Този 118-етажен "супер небостъргач" в Западен Коулун, Хонконг, официално е открит през 2010 г. и въпреки че е почти пълен с офис площи, има и места за забавление.

Тук не само се помещава хотел Риц-Карлтън, но е и дом на най-високия в света басейн OZONE. Ако търсите място с нощна гледка, имате на разположение няколко опции за хранене пет звезди на 101-вия етаж, след което може да се отправите към 100-ия етаж към наблюдателната палуба.

Bitexco Financial Tower: 262 метра

Къде: Хо Ши Мин, Виетнам

Дали фактът, че този небостъргач има нощен клуб и хеликоптерна площадка на един и същи етаж, го прави най-готиния в този списък? Ако не, да добавим и несравнимата 360-градусова площадка. О, и не пропускайте киносалона и ресторанта на 51 етаж.

Lakhta: 462 метра

Къде: Лахта, Санкт Петербург, Русия

В момента в процес на изграждане, тази ултрамодерна структура край Санкт Петербург ще бъде открита тази година и ще бъде най-високата сграда в Европа. Тя ще дебютира множество функции в допълнение към стандартните за бизнес цели.

Първият е Детският център, където децата от всички възрасти могат да научат за различни явления (например, те ще могат да "изпробват сами условията на турбулентност, да предизвикат мълния или да гледат в човешкото тяло", според сайта).

Ще има и панорамен ресторант, който трябва да бъде привлекателна точка за туристите и не на последно място, ще има преобразуваща се концертна зала (първата в Санкт Петербург) с ледена арена.