Тя разполага с купища боклук и с купища пари.

Ексцентрична жена от Бруклин, която кара раздрънкана кола, покрита с графити, е не просто събирач на празни алуминиеви кенчета, тя е колекционер на имоти на стойност над 8 млн. долара.

Пълната с боклуци Toyota Camry от 1993 г. на Лиза Фийковски от години е трън в очите на жителите на нейния луксозен квартал Проспект хайтс.

Местните обаче не знаят, че жената зад волана има MBA и апартамент за 1 млн. долара в близост до Проспект парк, както и най-малко три жилищни сгради в Харлем, пише New York Post.

“Аз съм старомоден бохем,” казва с усмивка 60 и няколко годишната Фийковски. “Тъжното за мен е, че преди Ню Йорк приемаше ексцентричните хора, а сега положението е ‘Пази Боже!’ ”

Подобно на раздрънката й кола, инвестиционните имоти на Фийковски са пълни с боклуци — стара микровълнова печка, древен мокет, чадър, количка за мръсни дрехи са само част от нещата, които гният в един от имотите й в Харлем.

Тези имоти обаче са част от луксозния сегмент на пазара. Една от двете й жилищни сгради на улица Хамилтън терас има пазарна стойност от над 4 млн. долара.

Фийковски е дъщеря на известни икономисти от Вашингтон — нейният баща е бил старши икономист в Министерството на финансите, а майка й обикаляла света, за да сключва сделки в полза на Министерството на труда.

Фийковски следва примера на своите родители и получава магистърска степен по бизнес администрация (MBA) от Чикагския университет, след което работи като пазарен анализатор в AT&T през 1980-те години и за кратко като борсов брокер.

“Презместих се в Ню Йорк през 1979 г. Можете ли да си представите? Купих апартамент с една спалня за 22 000 долара. Мислех, че съм платила прекалено много,” казва тя.

Фийковски, чийто съпруг заработва по около 180 000 годишно като общински служител, официално започва да се занимава с имоти в средата на 80-те, купувайки жилища в Харлем.

Преди около десетилетие обаче, тя запoчва да събира алуминиеви кенчета - нещо, което определя като “лошо хоби”. Това й занимание не е добре платено, като Фийковски споделя, че печели 20 - 30 долара за няколко часа работа, но пък я поддържа в добро здраве и във форма.

“Това ме кара да бъда активна. Разговарям с хората в квартала. Предполагам, че винаги съм рециклирала. Това е основно физическа дейност,” казва тя.

“Правя и по малко пари в същото време. Поддържам квартала чист.”

Нейните роднини не са почитатели на странния начин, по който тя се развлича — нито пък на вниманието, което автомобилът й, пълен с боклуци, привлича.

“Роднините ми смятат, че всичко това е ужасно, но аз го намирам за много забавно,” казва тя.

Съседите й също не са очаровани.

Никой не предполагаше, че тези хора разполагат с милиониСилвия Блуум била скромно живееща секретарка в правна кантора в продължение на близо 70 г. Никой обаче не знаел, че тя била и милионер

Те подават оплакване, когато миналия месец тя зарязва таратайката си на няколко пресечки от жилището на кмета на Ню Йорк Бил де Блазио, докато е на сватба в Калифорния. Няколко медии дори отразяват мистериозната “кола с боклуци” в шикозния квартал.

От полицията вдигат автомобила на 10 юли, въпреки че е законно паркиран, но Фийковски не разбира защо това се е оказало толкова голям проблем.

“Хората бяха много разстроени от това, че тази ужасна кола е в квартала,” казва тя.

“Това е показател за липсата на толерантност в този район.”

Тя твърди, че планира да ремонтира разнебитените си имоти в Харлем — въпреки че, според нейни съседи, сградите се рушат от години и никога не са виждали някой да работи по тях.

“В Ню Йорк винаги обновяваш имотите си, защото общината постоянно изисква да правиш някакви неща,” казва Фийковски.