Планирането и самата ваканция са мечтан период от годината за много хора. За други обаче, които никак не са малко, това е стресиращ кошмар.

Толкова стресиращ, че повече от половината американци, например, се отказват да пътуват всяка година.

През 2015 г. проучване на Healthline сред повече от 2 000 работещи възрастни открива, че 62% от тях имат "малко или много" повишени нива на стрес по време на зимните ваканции.

Стресът обаче е последното нещо, което трябва да изпитваме по време на почивка. Ето как да се справите с него, когато планирате, заминавате и се връщате от ваканция:

Труден старт

Ако сте човек, който работи, вие проверявате имейлите си, получавате текстови съобщения, може би прекарвате време в социалните медии. Разполагате с много информация, така че не е чудно, че отнема повече време да се отърсите и да откъснете ума си от това ежедневие по време на почивката, казва д-р Меган Джоунс Бел, клиничен психолог, за Travel + Leisure.

Много е да очаквате, че просто ще превключите на ваканционен режим, казва тя.

За да преборите стреса, докато планирате пътуването, първо опитайте да откриете какво го причинява. Идеята, че ще се откъснете напълно от работата? Тогава може би трябва да резервирате ваканция на място, за което сте сигурни, че има надеждна Wi-Fi връзка.

Или пък се чувствате стресирани от факта, че ще трябва да работите, но не ви се иска? Тогава заминете на една от онези свободни от интернет почивки.

Нямате време за планиране на пътуване? Тогава се доверете на туристическа агенция, за да избегнете стреса от самостоятелната организация.

Започнете процеса на релаксация още преди да излезете във ваканция

Според Бел, трябва да започнете процеса на релаксация още преди да се отправите към летището. Това може да бъде направено чрез прилагане на ритуали и практики, които можете да изпълнявате преди, по време и след пътуване. Те ще служат като буфер за стреса, който ще се опита да ви върне обратно в напрегнатата среда.

Това може да включва медитация, която да ви помогне да се отпуснете за мечтаната почивка. Или пък предварително проучване на маршрута и всички забележителности, така че на място да се чувствате уверени в себе си. Просто открийте най-подходящите за вас ритуали и практики.

Уверете се, че всички ваши ваканционни цели са постижими

Изготвянето на план за вашата почивка е страхотна идея, но стриктният график може да бъде сериозен проблем. Всъщност, многобройни проучвания са доказали, че щателното планиране на времето от ваканция може сериозно да съсипе забавлението.

Преди заминаването се опитайте да по-свободен маршрут. Направете списък с онези места, които задължително искате да видите, както и друг със забележителности, които бихте искали да посетите. Така можете да планирате дните си, без да се чувствате ограничени от часовника.

Защо да купувате на децата си пътешествия, а не играчкиИмате ли представа каква част от подаръците, които поднасяме на децата си, всъщност не са искани или оценявани?

Използвайте времето за почивка, за да стартирате здравословни навици

Ваканцията е наистина страхотно време за иницииране на здравословни навици, които просто нямате време и енергия да започнете през ежедневието си, казва Бел, отбелязвайки, че ще сте много по-склонни да ги следвате впоследствие, ако ги стартирате в една щастлива и благоприятна среда.

За да направите това, потърсете ваканция, която е съобразена с вашите цели, като например йога почивка, кулинарно пътешествие за подобряване на вашите умения и други.

Поддържайте новите си навици най-малко 10 дни след завръщането си от ваканция

Според Бел, отнема само 10 дни, за да се формира нов навик, което означава, че ако го започнете по време на вашата почивка, трябва да продължите да го спазвате и след ваканцията си.