Турската лира поевтинява днес, като волатилността се засили, слагайки край на относително спокойната седмица, след като турските пазари отвориха след почивните дни около празника Курбан байрам.

Доларът скочи с 4.9% спрямо лирата, до 6.2974, като турската валута засилва загубите си с началото на търговията за деня в САЩ. Очакваната волатилност за месец напред скочи до над 40%, след като бе паднала по време на почивните дни през миналата седмица.

“Заради липсата на изявления или реформи в икономическата политика по време на празника Курбан байрам, пазарите очакваха нещата да продължат както досега,” казва Пер Хамарлунд, старши анализатор в SEB в Стокхолм.

“В момента това означава експанзионна фискална политика, висока инфлация, продължителна необходимост от въшно финансиране и в крайна сметка - по-евтина лира.”

Лирата бе засегната сериозно през последния месец, след като САЩ започна да налага санкции на двама турски министри вследствие на спор около задържан американски проповедник, което засили опасенията на инвестиотрите във връзка с икономическата и паричната политика на страната.

Турският президент Реджеп Ердоган определи случващото се като “икономическа война”, водена от страна на Вашингтон.

Инвеститорските нагласи бяха повлияни от двуцифрената инфлация, нарастващия дефицит по текущата сметка и нежеланието на централата банка да вдигне лихвите. Турция е вдигнала лихвите с 500 базисни пункта от април, но трябва да ги вдигне с още над 600 базисни пункта, за да стабилизира пазарите, според Societe Generale SA.

От JPMorgan Chase & Co. ревизираха прогнозата си за икономическия растеж на Турция през следващата година от 2.8 на 1.1%, изтъквайки като причина “влошаващите се финансови условия и затягането на ликвидността”.

Лихвата по турските 10-годишни държавни облигации се понижи с пет базисни пункта днес, до 21.95%, след като по-рано през месеца докосна рекордните 22.69%.