Германският автомобилен производител Mercedes-Benz ще представи напълно електрически превозни средства на събитие в Стокхолм, Швеция, насрочено за днес.

Возилото EQC разчита изцяло на електрическа батерия и представлява първия модел на Mercedes от новата продуктова линия EQ. Моделите ще бъдат пуснати на пазара през следващата 2019 г., предава CNBC.

Автомобилът е преминал зимни тестове, а това лято е тестван на жегата в Испания.

Пускането на модела EQC е поредният опит на Mercedes да се опита да навлезе ударно на пазара на електрически автомобили, където лидер засега е компанията на Илон Мъск Tesla.

В същото време, друга немска компания – Audi, започна масовото производство на модела e-tron – първата изцяло електрическа спортна кола на концерна. Моделът ще бъде официално представен в Сан Франциско този септември.

Daimler: Очакванията към автономните коли са твърде високиНай-големият производител на камиони в света предупреди, че очакванията към автономните технологии са нереалистично високи


В последните години все повече големи компании започнаха да инвестират в електрически автомобили. По-рано през това лято петролният гигант BP влезе в споразумение за придобиването на бизнеса за зареждане на електрически коли Chargemaster.

През месец август пък енергийната компания Centrica осъществи „мултимиликонна” инвестиция в израелския стартъп Driivz, който се занимава с разработката на софтуерни решения за зареждането на електрически коли с ток.