Между големите градове на бреговете на Съединените щати има стотици малки населени места, в които днес живее голяма част от американското население.

По-голямата част от тях имат едно общо нещо: очарователна главна улица. Пълни с магазини, ресторанти и други различни дейности, тези широки булеварди - често с неподправения им вкус - са основен център на всяка малка общност.

Вижте някои от най-красивите главни улици в страната.

Нортхемптън, Масачузетс

В близост до петте колежа (в това число Смит Колидж и Университета на Масачузетс Амхърст), главната улица в Нортхемптън е в Националния регистър на историческите места. Тя се отличава с исторически реликви, като Академията за музикален театър (ренесансово-възрожденска сграда, построена през 1891 г. като първи общински театър в страната).

Уала Уала, Вашингтон

В сърцето на страната на виното главната улица на Уала Уала е дом на няколко дегустационни помещения, включително Cayuse Vineyards (гледайте за жълта витрина) и напомня за изминали десетилетия с извисяващия се античен часовник, който датира от началото на 1900-те години.

Много магазини се помещават в сгради във френски и викториански стил.

Солванг, Калифорния

Дали този град в Санта Барбара не ви прилича на датски? Има причина: Солванг е основан през 1911 г. от датчани, което обяснява вятърната мелница над Solvang Brewing Company и статуята на Ханс Кристиан Андерсен, заедно с датската архитектура и флора. Тук можете да опитате датска храна и напитки.

Пела, Айова

Разположена от холандски имигранти през 1847 г., град Пела е истинска "Малка Холандия". Той е дом на най-голямата работеща вятърна мелница в страната и има реплика на холандски площад на име Molengracht, с канал, който се намира близо до Главна улица.

Посещение през май за ежегодния фестивал на лалетата на лалетата е задължително.

16 от най-чаровните, но малко известни европейски градчетаОт норвежките фиорди до остров Сардиния в Италия - някои градове имат почти неопределим чар, който буквално примамва туристите

Порт Таунсенд, Вашингтон

Разположен на полуостров на север от Сиатъл, Порт Таунсенд е известен със своите викториански сгради. Крайбрежната му зона - Water Street, която се намира до главния път, е обявена за национален исторически район през 1976 г.

Еурека Спрингс, Арканзас

Разположен в планината Озарк, този викториански град е известен със своите криволичещи улички. (Всъщност тук няма светофари, тъй като няма две улици, които да се пресичат перпендикулярно.)

Но не само основната улица, която е известна като историческа - целият град Еврика Спрингс е в Националния регистър на историческите места.

Телурид, Колорадо

Подобно на много градове в планините на запад, Телурид е основан като миньорски град в края на 19 век, но се превръща в основна ски дестинация през 70-те години. Colorado Avenue е главната улица, идеална за пазаруване и пълна със заведения за хранене. Тя е идеална и за дълга лятна разходка, докато разглеждате витрините.

Франклин, Тенеси

На двадесет мили южно от Нешвил, на главната уличка тук ще откриете забележителности, като историческия театър "Франклин", датиращ от 1837 г. и все още домакин на филми, концерти и изложби.

Много от сградите са исторически, а от средата на 80-те години жителите на града започнаха да съживят улицата, като отвориха специализирани бутици, ресторанти и др.

Бийкън, Ню Йорк

Не всеки град в този списък е построен по време на разширяването на запад. Двама търговци на кожи са закупили земята от местното племе Wappinger през 1683 г., а няколко десетилетия по-късно тук са издигнати две села.

Днес той е най-известен като дома на Музея на съвременното изкуство Dia: Beacon, който е на кратко разстояние от главната улица, където ще откриете колекция от ресторанти и бутици.

Сан Маркос, Тексас

Сградите от края на миналия век са в центъра на улиците на Сан Маркос, включително улица Hopkins, където има всичко - от бар на покрива до музея Чарлс Кок Къкс (в най-старата жилищна сграда в града, в гръцка възрожденска структура). Площадът на центъра е жива сцена, независимо кое време на годината е.