Една от най-важните инвестиции за SAP от години е инвестицията в качество и най-добрият начин да покажат ефекта от това, е чрез отличаване и награждаване на клиентите, които демонстрират отлични постижения при внедряването на SAP софтуер.

Сред носителите на една от престижните награди тази година е и българската компания „Софарма Трейдинг“ АД, заедно с техния партньор по внедряване – IBM-България.

В рамките на тазгодишното издание компаниите от региона се състезаваха в четири категории: Бизнес трансформация, Бърза доставка, Иновации и Търговски иновации с Hybris (под- категория, посветена на внедряването в областта на електронната търговия).

Журито оцени участниците от осем страни в региона: Румъния, Полша, Сърбия, Украйна (златни медалисти), както и Словакия, Унгария, Словения и България (сребърни и бронзови медалисти). Най-голям брой награди – общо 5, получиха компании от Полша, като те се представиха във всички категории.

„Софарма Трейдинг“ АД бе отличена в категория „Иновации“, под-категория „Търговски иновации с Hybris“. Част от проекта на компанията е внедряването на SAP Hybris Commerce On-Premise като POS решение на място в търговските обекти, които са част от фармацевтичната верига с над 30 аптеки в България.

Стандартните функционалности на SAP Hybris commerce са разширени със специфични за индустрията характеристики, като управление на рецепти, регистриране на пациенти, интеграция с Националния здравноосигурителен фонд, както и с включването на програма за лоялни клиенти с възможност за регистрация и натрупване на точки.

Проектът е оценен високо заради бързия прогрес, който бележи. Използвана е Ascendant SAP методология за внедряване в рамките на 9-месечен период, като онлайн са включени 120 потребители, а в близко бъдеще се очаква в системата да се включат още 800 потребители.

„Дигиталната трансформация в Софарма Трейдинг има ключова роля. Както регионът на Централна и Източна Европа, така и България, имат голям потенциал по отношение на използване на модерни технологии за бизнес развитие. Победителят в SAP Quality Awards доказва, че добре планираните проекти, отговарящи на предизвикателствата на бъдещето, може да имат голямо влияние дори и върху най-големите организации.“, Радомир Миланов, Управляващ директор на SAP България.

Гала събитието по случай 10-годишнината на SAP Quality Awards 2018 се състоя в град Сопот, Полша и беше част от Технологичния форум на SAP.

„Проучването показва, че компаниите, които третират дигиталната трансформация като поредния IT проект, не просто рискуват да се превърнат в изоставащи, но и да се провалят. За да бъдат успешни, е необходимо да се зададе дигитален начин на мислене в организацията и да се върви напред стъпка по стъпка - от малки „острови на иновацията“ към възприемане на по-цялостни и централизирани подходи, като разбира се, се вземе под внимание и работния модел на компанията.

Интелигентните организации, наградени по време на SAP Quality Awards, са пример за това как компаниите и институциите могат успешно да се развият в епохата на новите предизвикателства. Това, което е интересно е, че повечето от номинираните проекти са били част от по-мащабна дигитална трансформация на техните компании“ коментира Иржи Синацек, Quality Director, Централна и Източна Европа.

Спечелилите проекти са избрани от жури, съставено от SAP мениджъри и външни експерти по дигитална трансформация. Измежду факторите, взети под внимание при оценяването на подадените проекти, са: тяхната стойност за бизнеса, методи на организация и управление, ангажираност на екипа и партньорите, управление на риска и влияние на системата върху трансформацията на целия бизнес.

Победителите във всяка категория (Mega Image, AD Elektromreza Srbije, Metinvest Holding и InterCars) ще представят региона на Централна и Източна Европа по време на международния финал. Там се избират най-добре реализираните проекти за Европа, Средния Изток и Африка – наградите се връчват всяка година на приблизително 250 отлично изпълнени проекта.