Z/Yen Partners и China Development Institute (CDI) публикуваха 24-тата си класация на световните финансови центрове GFCI 24, която тази година се състои от 100 участника.

Не за първи път класацията се оглавява от Ню Йорк, който изпреварва Лондон само с две точки. Общият резултат и на двата финансови центъра обаче намалява леко.

Хонконг вече е само на три точки след Лондон, докато Сингапур заема четвъртото място. Шанхай изпреварва Токио, за да заеме петата позиция в класацията. Пекин, Цюрих и Франкфурт влизат в челната десетка на водещите финансови центрове в света, заменяйки Торонто, Бостън и Сан Франциско.

В Западна Европа Цюрих, Франкфурт, Амстердам, Виена и Милано се изкачват значително в класацията. Тези финансови центрове може би спечелиха най-много от несигурността, породена от брекзит.

Изненадващо, въпреки очевидните успехи в привличането на нови компании, Дъблин, Мюнхен, Хамбург, Копенхаген и Стокхолм падат в класацията, което отразява очакванията на участвалите в проучването за бъдещите перспективи пред тези финансови центрове.

Водещите центрове в Азиатско-тихоокеанския регион се представят добре, съкращавайки разликата с Лондон и Ню Йорк в челото на класацията. Центровете в региона като цяло подобряват резултатите си, продължавайки тенденцията от последните няколко години. Постоянен ръст отчитат Шанхай, Сидни, Пекин и Гуанджоу. GIFT City (Гуджарат) и Ханджоу влизат в индекса за първи път.

Северноамериканските центрове като цяло отстъпват позиции в класацията. Въпреки това Лос Анджелис и Вашингтон, окръг Колумбия, се изкачват в подреждането, след като в миналогодишната класация щатската столица падаше в класирането.

В Източна Европа и Централна Азия значителен прогрес бележат Астана, Будапеща, Санкт Петербург и Талин. Тук трябва да се отбележи, че Астана официално откри финансовия си център едва през юли.

Седем разкошни града, в които никой не иска да живееКак грандиозните проекти се оказват напълно непотребни

Силното представяне на Талин вероятно отразява развитието на електронното общество в Естония, което подобрява конкурентоспособността на столицата на страната. Кипър и Варшава падат значително в класацията, докато София влиза за първи път в индекса. Българската столица се нарежда на 97-о място в класацията, изпреварвайки с една позиция Атина.

Близкоизточните финансови центрове Дубай, Абу Даби и Доха се изкачват значително, обръщайки тенденцията от предходната класация. Кейптаун е най-високо класираният нов член на класацията, заемайки 38-о място.

Финансовите центрове в Карибския басейн и Латинска Америка се представят разнопосочно. Бермуда, Сао Пауло, Мексико сити и Рио де Жанейро се представят силно, докато други центрове губят позиции в класацията.

Островните центрове като цяло падат в класацията, с изключение на Бермуда, който се изкачва с шест места. Британските острови Джързи, Гърнзи и Ман падат значително в класацията, като остров Ман отстъпва с цели 27 места.

Класацията се изготвя възоснова на 137 фактора. Тези количествени критерии са предоставени от трети страни, сред които Световната банка, Икономист Интелиджънс Юнит, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Организацията на обединените нации (ООН).

За оформянето на тазгодишната класация тези фактори са комбинирани с 31 326 оценки на финансови центрове, предоставени от 2 453 души, работещи в сферата на финансовите услуги, които са попълнили онлайн въпросника на GFCI.