Азиатските акции поскъпнаха днес, а лихвите по дългосрочните щатски държавни облигации нараснаха до близо четиримесечни върхове, след като инвеститорите пренебрегнаха поредната ескалация в търговския спор между САЩ и Китай, която бе счетена от някои пазарни участници като не толкова сериозна, колкото се очакваше.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.7%.

Хонконгският Hang Seng се повиши с 1.1%, докато индексът Shanghai Composite нарасна с 1%, след скок от 1.8% в предходния ден.

Австралийският основен индекс добави 0.45%, южнокорейският KOSPI се понижи с 0.2%, а японският Nikkei нарасна с 1.5%.

Акциите на Уолстрийт поскъпнаха вчера вследствие на появилите се мнения, че ефектът от търговският спор между САЩ и Китай върху световния икономически растеж може да не е толкова сериозен, колкото се смяташе преди това.

От администрацията на щатския президент Доналд Тръмп в понеделник обявиха, че ще започнат да облагат с нови мита от 10% китайски внос на стойност 200 млрд. долара от 24 септември, като ставките ще се покачат до 25% до края на 2018 г.

Китай реагира, като обяви, че ще наложи мита върху щатски внос на стойност около 60 млрд. долара, както планираше преди това, но намали митата.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин миналата седмица покани китайски представители за преговори, но след поредното обявяване на нови мита спекулациите, че Пекин ще откаже поканата, се засилиха.

Инвеститорите продаваха щатските държавни облигации, а лихвите по тях се повишиха вследствие на нарасналия апетит към риск.

Лихвата по 10-годишните книжа бе на ниво от 3.049%, след като вчера докосна 3.059%, което бе най-високото й ниво от 23 май.

Повишението на лихвите пък подкрепи долара. Щатската валута поскъпна до двумесечен връх от 112.395 йени вчера и за последно се търгуваше на ниво от 112.300.

Йената почти не реагира на очакваното решение на Централната банка на Япония да не внася промени в паричната си политика.

Банката също така остави таргета за лихвата по 10-годишните си облигации на ниво близо до нула процента.

Китайският юан остана почти без промяна на ниво от 6.8601 спрямо долара, след като вчера покъпна с 0.1%.

Австралийският долар поскъпна до двуседмичен връх от 0.7235 щатски долара, след като вчера добави близо 0.6% към стойността си.

Еврото поевтиня с 0.05%, до 1.1663 долара.

Британският паунд изтри загубите от вчера и поскъпна до 1.3175, което бе най-високото ниво от 26 юли. Нарастващата увереност, че Великобритания и ЕС могат да постигнат споразумение, накара инвеститорите да купуват паунда.

Цените на петрола днес консолидират, след като скочиха в предходния ден на фона на признаците, че ОПЕК няма да е подготвена да вдигне производството, за да покрие намаляващото предлагане от Иран, тъй като Саудитска Арабия даде индикации, че неофициалният таргет е близо до настоящите нива.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняха с 0.1%, до 78.94 долара за барел, след поскъпване от 1.25% вчера.

Фючърсите на щатския лек суров петрол изгубиха минималните 0.05% до 69.82 долара за барел, след като вчера цената им скочи с 1.4%.