Азиатските акции поскъпват днес, след като САЩ и Китай предприеха ходове за разрешаване на търговския конфликт между двете държави, а рязкото увеличение на лихвите в Турция подкрепи апетита към риск в световен мащаб.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарастваше с 0.4% по-рано днес, след като индексите на Уолстрийт вчера записаха повишения.

Австралийският основен индекс добави 0.5%, докато японският Nikkei се повиши с 0.9%.

На Уолстрийт индексът Dow Jones добави 0.57% вчера, S&P 500 затвори с 0.53% нагоре, а Nasdaq нарасна с 0.75%.

Акциите по цял свят бяха подкрепени от новината за евентуален нов кръг на преговори между Вашингтон и Пекин, въпреки че търговската война между двете най-големи икономики изглежда е на път да ескалира.

Китайските ръководители са приветствали поканата от щатския министър на финансите Стивън Мнучин за нови преговори. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обаче охлади пазарните очаквания, след като написа в Twitter вчера, че САЩ “не е поставена под натиск да сключи сделка с Китай.”

Администрацията на Тръмп подготвя окончателен списък за облагането с мита на китайски внос на стойност 200 млрд. долара в идните дни.

Централната банка на Турция помогна за нагласите на развиващите се пазари, след като демонстрира независимост и вдигна основната си лихва с 625 базисни пункта, до 24%.

Валутните кризи в Турция и Аржентина породиха опасения за разпространяването им в последните няколко седмици, което оказа негативно влияние върху пазарните активи от Индонезия, през Индия до Южна Африка.

След като поскъпна до 6.01 спрямо долара, търската лира отстъпи леко до 6.1340 в ранната азиатска сесия.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации продължи да флиртува с нивото от 3%, повишавайки се до 2.9700, след като вчера затвори на 2.964%.

Еврото се търгува без промяна на ниво от 1.1688 спрямо долара, след като поскъпна вчера вследствие на изказване на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, който се фокусира върху добрите фундаменти на местно ниво, в това число бързия ръст на заетостта и повишение на заплащането.

Паундът се търгуваше на ниво от 1.3114 долара. Вчера Централната банка на Англия запази без промяна лихвите си, месец след като вдигна нивото им едва за втори път в последните повече от 10 години.

Доларът поскъпна с 0.08% спрямо йената до 112.01.

Цената на щатския лек суров петрол нарасна с 0.4% до 68.88 долара за барел, докато ураганът Флорънс приближава към източното крайбрежие на САЩ. Брентът също поскъпна с 0.4%, до 78.48 долара за барел.

Цената на златото се повиши с 0.16% до 1 202.31 долара за тройунция.