Азиатските акции поевтиняха до 14-месечни дъна днес, след като инвеститорското доверие бе охладено от поредния кръг устни заплахи в засилващия се търговски конфликт между САЩ и Китай.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.3%, падайки до най-ниското си ниво от юли 2017 г.

Хонконгският Hang Seng изгуби 0.5%, а китайският Shanghai Composite се понижи с 0.3% надолу.

Японският Nikkei губи 0.4%, австралийският основен индекс отстъпва с 0.1%, а южнокорейският KOSPI пада с 0.2%.

Пазарните нагласи бяха повлияни от устния спаринг между Вашингтон и Пекин, а ескалацията на продължаващия вече месеци търговски конфликт между двете държави оказа влияние върху най-рисковите активи.

Китай уведоми Световната търговска организация вчера, че иска да наложи 7 млрд. долара годишно санкции на САЩ.

Отделно, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви вчера, че САЩ ще предприеме твърд подход към Китай.

Разпродажбите при азиатските акции и развиващите се пазари като цяло не спират през последните месеци вследствие на опасенията около търговския спор и кризите в Турция и Аржентина. Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI падна до най-ниското си ниво от май 2017 г.

Въпреки това, други пазари показаха издръжливост. Индексите на Уолстрийт записаха повишения вчера, след като Apple поведе ръста при технологичните компании, а скок в цените на петрола от над 2% подкрепи акциите на енергийните компании.

При валутите, доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, се понижи с 0.15%, до 95.128 пункта, изтривайки скромния си ръст от предходния ден.

Доларът, който бе поскъпнал преди това заради търсенето на валути убежища, поевтиня, след като Канада даде индикации, че е готова да направи отстъпки, за да продължи преговорите със САЩ за преработването на търговското споразумение НАФТА.

Еврото се понижи с 0.1%, до 1.1591 долара.

Австралийският долар губи 0.3%, до 0.7100 щатски долара, след като падна до 0.7085 вчера, което бе най-ниското му ниво от февруари 2016 г. Причината са опасенията, че евентуални поражения върху китайската икономика ще навредят на австралийските износители.

Британският паунд поевтиня с 0.2%, до 1.3008 долара, отстъпвайки от едномесечния си връх от 1.3087, достигнат в понеделник, след като надеждите за търговска сделка с ЕС намаляха.

Макар и още колебливи, аржентинското песо и турската лира се отдалечиха от рекордно ниските си нива, до които паднаха през миналия месец.

Цените на петрола продължиха ръста си от предходния ден, когато пазарът скочи, след като американските санкции ограничиха износа на петрол от Иран и след като прогнозите за щатския добив на петрол за 2019 г. бяха за забавяне на темпа на растеж, в сравнение с прогнозираното преди това.

Фючърсите на петрола от сорта брент поскъпват с 0.7%, до 79.61 долара за барел, след като преди това скочиха с над 2% вчера.