Азиатските акции записаха понижения в шеста поредна сесия днес, петролът поевтиня, а златото поскъпна, след като инвеститорските нагласи бяха разклатени от случващото се на развиващите се пазари, както и от потенциалната рязка ескалация на търговската война между САЩ и Китай.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI падна с 0.4% до най-ниското си ниво от средата на август. Японският Nikkei изгуби 0.2%, докато основните индекси в Австралия и Нова Зеландия паднаха с по над 1%.

Китайскят индекс на сините чипове CSI300 затвори с 0.2% надолу, докато хонконгският Hang Seng се понижи с 0.5%.

Фокусът на инвеститорите е насочен към търговската война между САЩ и Китай, тъй като периодът за обществено обсъждане на новите мита върху китайски внос за 200 млрд. долара, обявен от администрацията на щатския президент Доналд Тръмп, изтича днес.

Вчера Тръмп обяви, че САЩ все още не са готови да постигнат споразумение относно търговските си спорове с Китай, но преговорите ще продължат.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, отстъпи от двуседмичния си връх, достигнат по-рано през седмицата и за последно губеше 0.1% до 95.06 пункта.

Вчера на Уолстрийт S&P 500 изгуби 0.3%, а технологичният Nasdaq Composite падна с 1.2%. Dow Jones записа минимално повишение от 0.1%.

Инвеститорите също така следят и преговорите между САЩ и Канада, относно обновяването на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА). Канада настоява, че споразумението може да бъде спасено, въпреки че засега признаците за сключване на сделка са малко.

Доларът като цяло се облагодетелства от тази несигурност. Щатската валута поскъпва с 8% от края на март, докато валутите на развиващите се пазари поевтиняват.

Аржентинското песо си пое глътка въздух вчера, докато аржентински ръководители бяха на посещение във Вашингтон. Страната се опитва да си осигури по-ранно изплащане на средствата от страна на Международния валутен фонд по сключеното през юни споразумение на стойност 50 млрд. долара.

Британският паунд поскъпна във втори пореден ден, след като инвеститорите се позиционираха в очакване на благоприятен изход на преговорите около брекзит. Паундът за последно поскъпваше с 0.1% до 1.2914 долара.

При суровините цените на петрола се понижиха, след като опасенията около развиващите се пазари натежаха над инвеститорските нагласи. Щатският лек суров петрол поевтиня с 14 цента до 68.58 долара за барел. Цената на брентът се понижи също с 14 цента до 77.13 долара за барел.

Златото поскъпва като спот цената на метала нарасна с 0.2% до 1 198.6 долара за тройунция.