Азиатските акции отново бяха поставени под натиск днес, след като информацията, че президентът на САЩ Доналд Тръмп се подготвя да засили търговската война с Китай, обезцени акциите в Китай и отчасти изтри ръста, генериран по време на глобалния подем на борсите през тази седмица.

Много от валутите на развиващите се пазари също така се представяха слабо, след като аржентинското песо поевтиня вчера, въпреки вдигането на лихвата от страна на централната банка.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI падна с 0.8%, записвайки месечно понижение от 1.6%.

Индексът Shanghai Composite се понижи с 1.1%, доближавайки се до 2-годишното дъно, достигнато по-рано през месеца.

Индексът на икономическата активност в Китай показа, че производственият сектор в страната неочаквано бележи ръст през август, след понижения в два поредни месеца, но това не подобри пазарните нагласи, тъй като инвеститорите очакваха още поражения от търговския конфликт.

Японският индекс Nikkei изгуби 0.8%.

Фючърсите на щатския индекс S&P500 отчитат минимално понижение от 0.05%. Вчера S&P 500 затвори с 0.44% надолу, след като в сряда записа рекордно ниво на затваряне при 2 914 пункта.

Враждебните коментари на Тръмп относно глобалната търговия бяха като студен душ за ръста на акциите в световен мащаб, който започна в средата на месеца.

Според Bloomberg, Тръмп е заявил, че е готов да наложи мита върху стоки за 200 млрд. долара от Китай, веднага след като периодът за обществено обсъждане изтече следващата седмица.

В интервю за Bloomberg от вчера той също така заплаши да изтегли страната от Световната търговска организация, ако “те не подобрят поведението си” - ход, който би подкопал допълнително една от основите на съвременната световна система за търговия.

Освен това Тръмп заяви, че предложението на ЕС за елиминиране на митата за внос на автомобили не е достатъчно добро и определи търговските практики на съюза като “също толкова лоши, като тези на Китай.”

Тези коментари разсеяха положителните нагласи след положителните преговори около НАФТА.

Предпазливостта на пазарите подкрепи йената, която поскъпна с 0.6% вчера, което бе най-големият й еднодневен ръст от около шест седмици. В ранната търговия днес йената се разменяше срещу 110.98 долара.

Еврото се търгува без промяна на ниво от 1.1665 долара, след като поевтиня с 0.33% в предходната сесия.

Еврото възстанови позициите си, след като падна до над 13-месечен минимум от 1.1301 в средата на месеца, но изглежда ще приключи август почти без промяна на месечна база.

Валутите на развиващите се пазари нямаха този късмет, като тези на страните, разчитащи на чужд капитали, за да финансират дефицита по текущите си сметки, бяха засегнати най-сериозно.

Аржентинското песо, което е най-лошо представящата се валута в света през тази година, поевтиня с 10% за деня, увеличавайки загубите си от началото на месеца до 27%.

Централната банка на Аржентина вчера вдигна основната си лихва от 45 на 60%, но този неочакван ход не успя да стабилизира песото.

Това се отрази и на бразилския реал, който се доближи до рекордно ниското си ниво, достигнато през септември 2015 г. Бразилската валута губи близо 10% този месец.

Турската лира се търгува на ниво от около 6.74 спрямо долара днес, след като поевтиня с 11% от началото на седмицата.

Цените на петрола записаха леки понижения. Брентът поевтиня с 0.3%, до 77.51 долара за барел, докато цената на щатския лек суров петрол се понижи също с 0.3%, до 70.04 долара за барел.