Азиатските акции отчитат лек ръст днес, след като над опитмизма около търговската сделка между САЩ и Мексико бързо надделя предпазливостта преди наближаващия краен срок преди влизането на нови мита за търгвията с Китай.

Индексите на Уолстрийт приключиха без изменения вчерашната сесия, а липсата на важни икономически новини в региона допринесе за ниски обеми на търговия, като азиатско-тихоокеанския индекс на MSCI записа минимално повишение от 0.26%.

Фючърсите на S&P 500 нарастват с 0.16%, докато индексът на китайските сини чипове CSI300 се понижи с 0.24%.

Японският Nikkei нарасна с 0.6%, но се сблъска със сериозна съпротива при нивото от 23 000 пункта, което не успява да пробие неколкократно в последните месеци.

Външният министър на Канада Кристия Фрийланд бе във Вашингтон, за да преговаря за спасяване на тристранното Северноамериканско споразумение за свободна търговия (НАФТА), след като САЩ и Мекскико сключиха отделно споразумение в понеделник.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че може да продължи само с Мексико и да наложи мита на канадските стоки, ако страната не се присъедини към променените условия за търговия.

Дори и ако Тръмп обаче реши да продължи само с Мексико, сделката ще трябва да бъде одобрена от Конгреса, което може да отнеме месеци.

От Белия дом също така са заявявали, че искат да приключат с НАФТА, преди да се занимаят с Китай, което предполага, че търговският конфликт може да продължи и през 2019 г.

Основните валути се търгуваха почти без изменения днес. Доларовият индекс остана без промяна на ниво от 94.718 пункта, след като вчера докосна четириседмично дъно. Двойката долар/йена пък прекара последните три сесии в рейнджа 110.93/111.49.

Еврото се задържа на ниво от 1.1693, след като вчера достигна връх от 1.1733. Валутата среща сериозна съпротива при нивото 1.1750/90, предвид продължаващите опасения около Италия, където политическата несигурност повиши лихвите по държавните облигации близо до тримесечни върхове.

На суровинните пазари спот цената на златото се движеше около нивото от 1 203.81 долара за тройунция, след известно прибиране на печалби при 1 214.28, което бе най-високото ниво от 10 август насам.

Цените на петрола се колебаеха, след като намаляващият износ на Иран, преди налагането на санкции от страна на САЩ, неутрализира ръста в производството на страните от ОПЕК.

Брентът поскъпна с 2 цента, до 75.97 долара за барел, докато щатският лек суров петрол се оскъпи с 6 цента, до 68.59 долара.