Азиатските акции поевтиняват, а доларът поскъпва днес, предвид признаците за ескалация на търговския конфликт между САЩ и Китай и тази седмица. В същото време спешните мерки на икономии в Аржентина бяха индикатор за сътресенията на развиващите се пазари.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI губи 0.3%. Китайският индекс на сините чипове CSI300 също се понижи с 0.3%, след като в началото на сесията бе на положителна територия.

Японският Nikkei 225 се понижи с по-малко от 0.1%, докато основният австралийски индекс губи 0.4%, преди срещата на централната банка на страната.

Вчера европейските индекси приключиха почти без промяна, въпреки че евтиният британски паунд помогна за повишението на британския FTSE с близо 1%. Щатските пазари вчера бяха затворени за отбелязване на Деня на труда.

Щатските индексни фючърси днес нарастват, като фючърсите на S&P500 бележат ръст от 0.1% до 2905.5 пункта.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, бележи повишение от 0.1% до 95.253 пункта.

Доларът поскъпва с 0.05% спрямо йената до 111.12, докато еврото поевтинява с 0.2% за деня до 1.1599 долара.

Публикуваните вчера данни за производството дадоха индикации за нарастващото напрежение в заводите в Европа и Азия, на фона на по-лошите перспективи пред световната търговия.

Също вчера аржентинският президент Маурисио Макри обяви нови данъци върху износа и рязко намаляване на публичните разходи, определени от него като “спешни” мерки с цел балансиране на бюджета за следващата година.

Аржентинското песо изгуби 3.14% от стойността си вчера и се очаква валутата да бъде подложена на допълнителен натиск в идните дни.

Централната банка на Турция даде индикации вчера, че ще предприеме мерки за борба със “значителните рискове” за ценовата стабилност, което бе изтълкувано като намек за вдигане на лихвите.

Турската лира, която изгуби 40% от стойността си спрямо долара тази година, днес поевтинява с 0.3% до 6.6400 лири за долар.

Щатският президент Доналд Тръмп възобнови опасенията около търговския конфикт през уикенда, като заяви, че няма необходимост Канада да остава в споразумението НАФТА и предупреди Конгреса да не се меси в търговските преговори.

Тръмп също така заяви, че е готов да наложи мита върху нов китайски внос за 200 млрд. долара, веднага след като периодът за обществено обсъждане на мерките приключи в четвъртък.

Ново проучване на Ройтерс пък показа, че вероятността Великобритания да напусне ЕС без сделка през март е едно към четири.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации нарасна до 2.8622% спрямо нивото на затваряне от 2.853 от петък.

На суровинните пазари цената на щатския лек суров петрол се повиши до над 70 долара за барел, като производството бе подложено на натиск след евакуацията на две нефтени платформи в Мексиканския залив в подготовка за наближаващ ураган. Щатският лек суров петрол поскъпна с 0.3% до 70.04 долара за барел.

Цената на петрола от сорта брент се понижи с 0.1% до 78.08 долара за барел, след като Индия позволи на държавните си рафинерии да внасят ирански петрол, ако Иран уреди танкерите и застраховката.

Златото поевтиня леко с поскъпването на долара, като спот цената на метала бе на ниво от 1 199.46 долара за тройунция.