Азиатските акции поевтиняват в трети пореден ден, засегнати от опасенията околко нова ескалация на търговската война между САЩ и Китай и нестабилните валути на развиващите се пазари.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI падна с 0.7%, докато японският Nikkei се понижи с 0.5%, въпреки че обемите на търговия може да са по-ниски заради официалния празник в САЩ днес.

“Изглежда почти сигурно, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще наложи 25% мита върху китайски внос на стойност 200 млрд. долара от Китай,” заяви пред Ройтерс Норихиро Фуджито от Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Тръмп обяви миналата седмица, че е готов да наложи новите мита, веднага след като изтече периода за публично обсъждане в четвъртък, което би била сериозна ескалация на конфликта предвид факта, че САЩ вече наложиха мита на китайския внос на стойност 50 млрд. долара.

Основният индекс на борсата в Шанхай, който се понижи с 5.3% миналия месец, на фона на опасенията около търговската война, падна с 0.9%, до 2 700 пункта, доближавайки се до 2.5-годишното дъно от 2 653, достигнато преди две седмици.

От друга страна, щатските акции - и най-вече тези на технологичните компании, се справят по-добре, благодарение отчасти на силните икономически данни и корпоративните печалби.

Технологичният индекс Nasdaq нарасна с 5.7% миналия месец, като акциите на Apple поскъпнаха с близо 20%.

Тази седмица се очакват данни за производството и заетостта в щатската икономика, които допълнително може да подкрепят цените на акциите на Уолстрийт.

Търговските конфликти оскъпиха считания за валута убежище швейцарски франнк,който поскъпна до четиримесечен връх от 0.9654 франка за долар и едногодишен връх от 1.1240 спрямо еврото в петък. За последно франкът се търгуваше на ниво от 0.9699 и 1.1250, респективно.

В същото време австралийският долар поевтиня до 20-месечно дъно от 0.71655 долара.

Еврото се търгува почти без промяна спрямо долара на ниво от 1.1600. Йената се разменя на ниво от 111.12 спрямо долара, също без изменение.

Инвеститорите действат предпазливо по отношение на валутите на развиващите се пазари след резките разпродажби на аржентинското песо и турската лира през миналия месец вследствие на опасенията относно състоянието на икономиките на двете страни, големите дефицити по текущите им сметки и инфлацията.

Това се пренесе и при няколко други валути на развиващите се страни, които имат сходни характеристики, макар и в по-малка степен.

Индонезийската рупия поевтиня до 14 777 спрямо долара, което бе най-ниското й ниво от икономическата криза в страната преди две десетилетия.

Турската лира губи 1% в ранната търговия днес, до 6.6200 спрямо долара.

Цените на петрола се понижиха днес вследствие на нарастващото предлагане от страна на ОПЕК и САЩ, въпреки че очакванията за спад в производството на Иран след влизането в сила на щатските санкции през ноември, оказаха известна подкрепа на цените.

Петролът от сорта брент поевтиня с 0.4%, до 77.35 долара за барел, отдалечавайки се допълнително от достигнатия в четвъртък седемседмичен връх от 78.03 долара за барел.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поевтиняват с 0.3%, до 69.82 долара за барел, след като в четвъртък достигнаха 70.50 долара за барел, което бе най-високото ниво от 20 юли насам.