Първият фонд за дялово инвестиране, насочил вложенията си в бързоразвиващата се индустрия на канабиса, създаде трима милиардери, пише Fortune.

Брендън Кенеди, Майкъл Блу и Кристиан Грох основават Privateer Holdings Inc. през май 2010 г. и малко по-късно инвестират в канадската компания Tilray Inc.

Само в последните два месеца акциите на дружеството, специализирано в производството и износа на медицинска марихуана от Северна Америка към Австралия и Нова зелендия, поскъпнаха с 1200%, с което пазарната капиталиция достигна 21 млрд. долара.

Триото инвеститори притежава 45% от Tilray, сочат данни от компанията към 31 март, което оценява дела на Privateer на 7.9 млрд. долара. Така всеки един от тях разполага с малко над 2.6 млрд. долара.

Питър Тийл, който е добре познат в инвеститорските среди, след като бе един от хората, подкрепили Facebook още в ранното му развитие, също е сред големите акционери в канадската компания. Той участва при финансирането на компанията през 2014 г. и днес притежава 250 млн. акции от клас Б на компанията.

Скоро по магазините: бира с марихуанаЗасега – само в Канада


Тримата основатели на Privateer, както и Тийл, са само част от милионерите и милиардерите, които бизнесът с марихуана успя да създаде в последните години.

Да, за момента те са милиардери само на хартия, след отчетения невероятен ръст в цената на акциите на Tilray. Това обаче бързо може да се промени, тъй като канадското дружество има приходи от 20 млн. долара, или е доста скромно за дружеството, оценено на милиарди.

Според индекса на милиардерите на Bloomberg, едни от най-богатите инвеститори в индустрията са Тони Реслър от Ares Management и Джон Грей от Blackstone Group.