Страст, фокус и здрава работа. Звучи като рецепта за успех, нали?

Помислете отново.

В реалността, когато става дума за постигането на истинско величие, тези правила не се оказват толкова важни. Поне според експерта и автор Робърт Франк.

След две десетилетия проучване на най-богатите предприемачи, Франк дефинира трите най-важни отличителни черти, обединяващи топ бизнес лидери, като Джеф Безос и Илон Мъск, като и трите са далеч отвърд горепосоченото клише.

„Трите неща, които разкрих, са много важни и не са обичайните неща, които хората посочват“, казва Франк, цитиран от CNBC.

Ето какви са отличителните черти и как да ги пресъздадете във ваша полза:

1. Незнание

Топ предприемачите често не знаят много за проблемите, които искат да разрешат, кзава Франк. Това означава, че те мислят встрани от картинката и нямат допир до недостатъците на тези, които са се провалили преди тях.

“Причината Джеф Безос да преоткрие търговията на дребно е, че той не е тръгнал от Macy's (верига магазини за дрехи и аксесоари). Причината за това, че Илон Мъск преоткри автомобилите се крие в това, че той не е стартирал от GM”, казва Франк.

„Всички тези хора са ми казвали, че най-доброто нещо, което са имали, за да преоткрият техните индустрии, е било това, че не знаят какво е било сторено преди тях в същата индустрия“, добавя той.

2. Обсебване

Бизнес лидерите са обсебени от идеите си – независимо какво казват останалите.

„Когато имате идея и имате визия за тази идея, всички ще ви казват, че това е лоша идея. Ако ви кажат противното, вече си знаете, че това няма да е печеливша идея“, обяснява Франк.

Но тази абсолютна отдаденост към трудностите ги държи фокусирани и им позволява да постигнат крайната си цел, казва той.

„Тези момчета“, казва Франк, имайки предвид знаменитите основатели на компании, „са почти обсесивно-компулсивни личности: когато започнат да се занимават с нещо, просто не могат да го оставят“, добавя Франк.

3. Желание нещата да се правят различно

На последно място, но не и по значение, те винаги искат да правят нещата по различен начин, посочва Франк.

„Много от тези хора се опитват да разберат винаги как могат да направят нещата по различен начин“, продължава той.

По думите му, това не е задължително нещо, което може да бъде научено или практикувано.

Три умения, които ви правят успешен предприемачОбразованието не е всичко, но не и незначително


„Това са хора, които са такива по съвсем естествен начин. Мислят си: „как по друг начин мога да направя това?“, казва той.

Наблюденията на Франк съвпадат и с мнениято на Скот Галоуей, сериозен предприемач и професор в NYU Stern.

“Всеки, който ти казва да следваш страстта си, е вече богат“, кзава Галоуей.

Вместо това трябва да намерите нещо, в което сте действително добри, казва той, добавяйки, че истински великите основатели са готови да инвестират всичко за тяхната крайна цел, независимо от риска.

„Нещото, което разделя предприеамачите от другите хора, е невероятната издръжливост или способност за абсорбиране на риска“, казва Галоуей.