Малко швейцарско селце, което беше спасено от изчезване с необикновен план - да се превърне в хотел с много сгради, отвори вратите си за бизнес.

Планинското селце Корипо, разположено в кантона Тичино в Швейцария, сега предлага вила с четири спални под наем за 112 евро на вечер.

Двуетажният имот е описан като разположен на "приказно и спокойно място" и оборудван с "всичко, от което се нуждаете, за да прекарате една хубава почивка със семейството и приятелите си", съобщава Daily Mail.

Старинният дом, в който има кухня, баня и хол, се отличава с множество оригинални елементи, включително тавани с дървени греди и подове от теракотени плочи.

Корипо, намиращо се на надморска височина от 600 метра, е обитавано в разцвета си от 300 души, които се наслаждавали на малките площади и посещавали служби в църквичката на населеното място.

През миналата година обаче стана ясно, че селото е останало само с 13 жители, а кметът и няколко други служители на администрацията са подали оставка.

В опит да спаси населеното място от пълно изчезване, фондация, наречена Corippo 75, стартира проект - градът, с красивите си каменни къщи, тесни алеи и величествени планински гледки, да бъде постепенно превърнат в един голям хотелски комплекс.

Според проекта, наречен Albergo Corippo, ресторантът на главния площад трябва да се превърне в рецепцията на хотела, докато другите каменни къщи ще играят ролята на хотелски стаи.

Работата по него започна преди няколко години и беше подкрепена от местните власти. До момента фондацията е придобила десетки къщи в селото.

Председателят й и архитект Фабио Джакомаци казва: "Всяка селска къща ще получи името на семейството, което някога я е притежавало. Ще бъде запазен характерният традиционен начин на живот".

Проектът се вдъхновява от Италия, където подобни схеми за реконструкция носят нов живот на призрачни населени места.

5 планински селца у нас, които ще ви пренесат през вековетеЗнаете ли, че у нас има 37 планини, като 36 от тях са в Южна България?

Джакомаци дори планира да ремонтира старата мелница, както и да засади терасовидни полета с ръж. Архитектът посочва, че по този начин в Корипо ще се пече хляб, както са правели предците на местните.

Плановете включват още трансфер на гостите до най-близката автобусна спирка, екскурзии до околния ландшафт, посещения на музеи и класове за готвене.

Проектът се превърна в истински хит за швейцарската туристическа индустрия, а швейцарската хотелиерска асоциация дори му присъди награда.