Яхтите, частните самолети и огромните имения обикновено са показател за това, че човек е изключително богат. За богаташите в Азия обаче рядка, екзотична риба се превърна в символ на престиж и мания.

Ценена заради бляскавите си люспи и извитата форма на тялото, азиатската ароуана е едно от най-скъпите водни създания в света, като цените на някои екземпляри достигат 300 000 долара.

И макар не всички риби да струват шестцифрени суми, млада ароуана в Сингапур може да се продаде за 300 долара, докато цената на рядка възрастна риба албинос може да достигне 70 000 долара или повече.

Ароуаната, известна още като "драконова риба," не е типичната риба домашен любимец. Тя се отглежда в Югоизточна Азия и може да достигне дължина от 90 см.

Някои собственици са толкова влюбени в рибата, че дори харчат пари за пластични операции за своите домашни любимци — 90 долара за повдигане на очите и 60 долара за брадичката, пише CNBC.

Мнозина дори вярват, че рибата носи късмет и богатство. Разказват се истории за това как риби ароуана изскачат от аквариумите, жертвайки живота си, за да предупредят собствениците си за лоши бизнес сделки или други опасности.

Азиатската ароуана е защитен вид и е почти изчезнала в дивата природа. През 1975 г. 183 страни подписват договор, с което я класифицират като рядък вид и забраняват международната търговия с рибата. И до днес тя не може да бъде купена законно в САЩ, например.

Този договор помага за превръщането на рибата в луксозна стока. С нарастването на манията по ароуаната обаче, се появява и процъфтяващ черен пазар и свързани с него насилствени престъпления.

В Сингапур, където са едни от най-ниските нива на престъпност в света, преди време имаше четири кражби на риби ароуана за една седмица. При една от тези кражби крадецът удря възрастна жена и потегля с рибата, която се мята в кофа с вода.

В Малайзия пет риби ароуана са били откраднати от дома на жена, а собственик на аквариум е бил намушкан смъртноносно и почти обезглавен заради риба от същия вид. По време на изложение за красиви риби, редкият вид бива съпровождан от охранители.

Ограниченията бяха облекчени в края на 80-те години, така че търговията на отглеждани във ферми риби ароуана бе разрешена. Тази търговия процъфтяваше до миналото десетилетие.

През 2012 г. обаче цените паднаха значително, тъй като отглеждащите тези риби наводниха пазарите. Според някои от тях, цените на червената ароуана са се понижили с една трета от тогава.

Търсенето обаче остава високо. През 2016 г. има отчетени над 200 000 законни сделки с риби ароуана, или три пъти повече, в сравнение с 2006 г. Повечето са осъществени в Индонезия и Малайзия, а рибите са се озовали в китайски аквариуми.