От 2000 г. насам германските банки са закрили 188 000 работни места, но много от техните служители се притесняват, че дигитализацията ще се превърне в следващата голяма заплаха за тяхната професия, пише Bloomberg.

Проучване в частния банков сектор в страната показва, че 40% от служителите на немските трезори са разтревожени от дигитализацията в сектора и се чувстват по-несигурни за работата си през следващите две години.

За сравнение, през 2015 г. едва 31% от анкетираните са дефинирали подобен проблем и са били песимистично настроени.

Делът на оптимистите, които не смятат, че дигиталните технологии ще се отразят негативно на трудовия пазар във финансовата сфера, остава непроменен - 25 на сто от запитаните.

"Много банки в момента променят своя бизнес модел, а в резултат на дигитализацията някои работни позиции стават ненужни. В същото време обаче се отварят нови работни места, особено в сферата на свързващия интерфейс между банките и IT индустрията", казва директорът на германската Асоциация на банковите служители Карстен Роге-Щранг.

В организацията членуват банкери от водещите финансови институции в страната, включително Deutsche Bank, Commerzbank, Bankhaus Lampe и Bausparkasse Schwaebisch Hall.

Според Роге-Щранг, много от новите работни позиции, които се отварят във финансовата индустрия, не са свързани с традиционната банкова дейност, а от различни сфери, като математиката. По думите му за някои от тях дори не се изисква конкретна експертиза, а единствено желание и опит в процесите на дигиталната трансформация.

Много търсени са и кадрите в сферата на регулациите, юристите и експертите по финансов контрол.

Изпълнителният директор на Merck Finck Privatbankiers Матиас Шеленберг също подчертава важността на отварящите се нови работни места в банковия сектор. "Ако погледнете къде има най-много свободни позиции, ще видите, че основните сфери са две - IT и юристи с опит в регулациите и изпълнението на финансовите директиви", заявява той пред Bloomberg.

По думите му обаче хората, които приемат дигитализацията единствено като съкращаване на разходите и на работните места, не разбират огромните предизвикателства пред този процес и възможностите, които той създава.

Според него прехвърлянето на част от процесите в дигитална среда ще освободи време за банковите експерти, което те ще използват за консултации и комуникация със своите клиенти.

Карстен Роге-Щранг обаче е категоричен, че новите работни места в банковата индустрия не могат да компенсират загубените вследствие на дигитализацията. Според него, човешкият фактор постепенно ще бъде елиминиран от рутинните процеси, като обработката на данни и услугите на гише.

От началото на 21 век броят на служителите в частните, спестовните, кооперативните, регионалните и държавните банки в Германия е намалял от 774 550 през 2000 година до 586 250 през 2017 г., показва статистиката на Асоциацията на банковите служители.

Преди малко повече от месец изпълнителният директор на най-голямата германска банка Deutsche Bank Кристиан Севинг заяви, че трезорът няма намерение да се отказва от глобалното си присъствие, въпреки наложителните съкращения на служители и опитите за подобряване на финансовите резултати.

Според него, натискът за консолидация в банковия сектор ще се засили на фона на по-строгите регулации, дигитализацията и промените в потребителските навици. "Европа не се нуждае от голям брой финансови институции, а от сигурни и силни банки", каза още той.