Ако изгодните сделки, странните сергии и антикварните магазини карат сърцето ви да бие по-бързо, не пропускайте да посетите някой битпазар.

Когато пътешествате из Европа, задължително се потопете в атмосферата на тези странни (за някои хора) места, но изпълнени с колорит и безброй скъпоценности за търсачите на всичко старинно, различно и уникално.

Пазар Портобело, Лондон, Великобритания

Търсите първото издание на „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин? Или викторианска огърлица? А може би отдавна изгубена винилова плоча? Отправете с към лондонския Портобело Роуд - най-големия антикварен пазар в света.

Разположен по протежение на почти две мили, тук има повече от 1000 продавачи, които предлагат всичко - от филмови плакати до дрехи, домакински стоки, разделени в четири секции. Има и около 100 антични магазина, кафе и прясна храна, за да се заредите след пазаруването.

Marché aux Puces, Париж, Франция

Името означава именно антикварен или битпазар, а този датира от 150 години. Намира се в северната част на Париж и се състои от 12 отделни пазара, които са се слели с течение на времето. В лабиринта от алеи и сергии ще откриете старинни находки и нови френски джунджурии, в който и ден от седмицата да отидете.

Marché aux Puces предлага и доставка, така че ако си харесате маса, огледало или столове Луи XIV, ще ви ги докарат.

Mauerpark, Берлин, Германия

Боклукът за едни е съкровище за друг. Това важи в пълна степен за Mauerpark Flohmarkt, където можете да намерите всякакви неща, като съдове, обувки, играчки, велосипеди, стари винилови плочи, игри.

Отворен всяка неделя, този пазар носи духа на местните и ще се забавлявате чудесно с ученици, художници и хипита. А живите банди и щандовете за храна на улицата ще ви накарат да останете тук цял ден.

El Rastro, Мадрид, Испания

Най-старият и най-големият бит пазар в Мадрид се провежда всяка неделя и е празник. Той е разположен по протежение на Plaza de Cascorro и Ronda de Toledo, като тук се продават най-вече нови дрехи, докато магазините в страничните улици са запазени за антики, колекционерски и ръчно изработени стоки.

Магазините са отворени през седмицата, но ако търсите изживяване, изберете неделята. Разходете се по улиците, изгубете се, открийте някакво съкровище, след това тествайте испанския си език и се спазарете за най-добрата цена.

Капалъ чарши, Истанбул, Турция

Ако искате да се почувствате като Аладин, отидете до Капалъ чарши в Истанбул. От 15 век това е една от основните атракции в турската столица и тук ще намерите много съкровища, като подправки, традиционни инструменти, килими, накити, копринени дрехи, лампи, керамика и разбира се, турски деликатеси и сладкиши.

Ако не знаете как да се пазарите, това е мястото, където трябва да се научите (и най-добре да се научите бързо), тъй като договарянето е част от културата и ще ви се обидят, ако не го правите.

10 причини да посетите Централна и Източна Европа сегаСтрани, в които няма да скучаете

Mercantic, Барселона, Испания

Разположен в тихото предградие на Сан Кухат, Mercantic е едновременно закрит пазар с около 80 постоянни сергии в дървени колиби, а всяка неделя и бит пазар. Най-доброто време за пазаруване е първата неделя на месеца, която е ден за доставки и има музика на живо, каталонски специалитети, сергии с храна и детски забавления.

От модерните или старинни мебели до произведения на изкуството, книги и невероятни сувенири, това място е пълно с енергия. Потопете се в работилниците за керамика, стъкло или за реставрации, за да намерите малко вдъхновение, преди да се приберете вкъщи.