Принцът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман потвърди, че първичното публично предлагане на държавната петролна компания Aramco ще се осъществи до 2021 г., информира Bloomberg.

33-годишният Салман потвърди още веднъж, че очакванията му са оценката на компанията да достигне 2 трлн. долара или дори повече.

„Вярвам, че IPO-то ще се случи в края на 2020 или началото на 2021 г. Инвеститорите ще определят цената в деня на предлагането. Вярвам, че компанията ще бъде оценена на над 2 трлн. долара, тъй като първичното публично предлагане ще е огромно“, заяви бин Салман.

Първоначално IPO-то на Aramco бе обявено през 2016 г. и планирано за 2018 г., но след това отложено за 2019 г. Малко по-късно предлагането бе отложено, тъй като от компанията планират да придобият мажоритарен дял от SABIC, като сделката се оценява на 70 млрд. долара.

Принц Мохамед бин Салман обяви, че първичното публично предлагане се осъществява на 100% в името на нацията.

“Всички вече чуха слуховете, че Саудитска Арабия отлага IPO-то на Aramco и че това ще отложи плана ни Vision 2030 (бел. ред. Това е амбициозна програма, която цели саудитската икономика да преодолее зависимостта си от петрола), но това не е вярно", посочи още той.

Плановете за отлагане са от средата на 2017 г., когато стана ясно, че Aramco следва да навлезе в нефтохимическата индустрия. Според него, не би било честно първо да се осъществи предлагането и след това да се прави сделка за милиарди долари.

“Aramco ще бъде разтърсващо събитие за финансовите пазари“, каза още бин Салман. Той се надява, че срещу 5% от компанията ще набере 100 млрд. долара, което е значително повече от рекордните до момента 25 млрд. долара на Alibaba Group Holding от 2014 г.

За Уолстрийт IPO-то ще бъде доста доходно, тъй като големите инвестиционни банки, като JPMorgan Chase & Co. и Citigroup Inc., вече работят за Aramco по този проект.

Принц Мохамед вече е дал на компаниите, работещи по придобиването на SABIC, краен срок, в който то да се случи. Според него, сделката между SABIC и Aramco, която се очаква да приключи през 2019 г., е ключова, както за страната, така и за петролната индустрия.

“Ако наистина искаме добро бъдеще за Aramco, след 20, 30 или 40 г., то компанията трябва да инвестира в SABIC. Не е възможно компанията да направи свое собствено подразделение за петрохимически продукти, тъй като това би се отразило негативно на SABIC”, споделя още той.

Принц Мохамед също така сподели, че правителството на Саудитска Арабия ще задържи собствеността върху Aramco и няма да прехвърля останалите 95% на суверенния фонд на страната, каквито бяха и първоначалните планове.

Фондът (PIF) ще получи около 70 млрд. долара за продажбата на SABIC и още около 100 млрд. долара, които страната се надява да набере от листването на Aramco.

Според принц Мохамед, след като сделката за SABIC стане факт, ще е нужда пълна финансова година, за да станем свидетели и на дългоочакваното публично предлагане на Aramco.