Британското кралско семейство притежава нетно богатство в размер на 88 млрд. долара, по данни на консултантската компания Brand Finance.

Въпреки тази колосална цифра, Кралица Елизабет и компания далеч не са сред най-богатите кралски семейства в света.

Тази чест се пада на кралското семейство на Саудитска Арабия. В него има около 15 хил. члена, като е интересно да се отбележи, че по-голямата част от тяхното богатство се държи от около 2000 члена на семейството. Така богатство на кралското семейство на Саудитска Арабия достига космическите 1.4 трилиона долара. За сравнение, това е близо 16 пъти повече от парите на британските монархически особи, пише CNBC.

Подобно на техните британски колеги, представителите на саудитската кралска власт са изключително дискретни когато става дума за тяхното богатство.

Това, което е известно обаче, показва луксозен начин на живот, съпроводен от големи харчове, частни самолети, яхти, хеликоптери, имения, декорирани със златни мебели и прочее и прочее.

Члвеновете на кралското семейство на Саудитска Арабия често даряват суми и за благотворителност, като в един от последните си ходове обещаха пари за специален фонд на Световната банка за подпомагане на жените предприемачи.

Произход на семейното богатство

Най-големият източник на приходи за кралското семейство идва от петролните залежи, разкрити преди над 75 години по време на управлението на Крал Абдулазиз ибн Сауд.

Мрачните тайни за богатството на саудитското кралско семействоСлед яхта за 500 млн. долара и картина за 450 млн. долара коронованият принц Мохамед бин Салман се оказа собственик и на френски замък за 300 млн. долара

Държавната петролна и газова компания Saudi Aramco се оценява на над 2 трилиона долара. Ако разчетите са коректни, то излиза, че Aramco е една от най-печелившите петролни компании в света.

Лидерът на семейството

Един от най-влиятелните членове на семейството е Крал Салман, който наследи на чело на кралството своя покоен брат Абдула бин Абдулазиз Ал Сауд през 2015 година.

82-годишният крал притежава 17 млрд. долара, като управлението на страната е почти изцяло в ръцете на неговия син и престолонаследник, 32-годишният коронован принц Мохамед Бин Салман.

Бъдещето на кралското семейство

В опит за справяне с корупцията през миналата година, коронованият принц принуди най-богатите хора в страната да върнат богатството си обратно на кралството, като сред принудените бяха и много от роднините му.

В резултат на това, изданието Forbes извади от годишния си списък на милиардерите представителите на Саудитска Арабия.

Най-богатите кралски семейства в ЕвропаАнглийската кралица е най-известният монарх на континента, но не и най-богатият

Страната твърди, че е върнала в бюджета си над 100 млрд. долара благодарение на „кампанията против корупция”, но тази цифра няма как да бъде повърдена.

...аз не съм Ганди или Мандела...

По информация на New York Times, престолонаследникът е придобил картина на Да Винчи на стойност 450 млн. долара, яхта за 500 млн. долара и шато във Франция за 300 млн. долара. Той притежава и два имота в Лондон и такъв по южното крайбрежие на Испания.

В интервю за CBS News коронованият принц посочва, че финансите му са лична тема и той не трябва да се извинява за пищния си начин на живот.

„Аз съм богата, а не бедна личност. Не съм Ганди или Нелсън Мандела. Аз съм част от управляващото семейство, което съществува от стотици години преди основаването на Саудитска Арабия” ,казва той.

По думите му, голяма част от богатството му се влага в благотворителност. „Харча поне 51% за хората и 49% за себе си”, казва принцът.