Кралското семейство на Великобритания може да се похвали с доста солидните си банкови сметки.

Документи, публикувани днес, хвърлят нова светлина относно доходите и разходите на кралското семейство за последната финансова година, или с други думи за периода март 2017 – март 2018 г.

Данните разделят доходите и харчовете в широк набор от категории, което прави информацията трудна за анализиране, но от документите става ясно, че има сериозни промени в състоянието на Уилям, Кейт и Хари, пише CNN.

Според един от документите, който проследява финансите на принц Чарлз, бюджетната категория, включваща финансиране за Уилям, Кейт и Хари, записва увеличение от близо 40% - до 5 млн. паунда (6.6 млн. долара).

Трябва обаче да се отбележи, че тази категория включва и „капиталовите разходи”, и спестяванията на Чарлз.

През последните години принц Чарлз и съпругата му Камила са увеличи разходите в категорията с 10%.

Сватбата на Хари и Меган Маркъл предизвика сериозно внимание, но кралското семейство така и не сподели детайли относно разходите, свързани с венчавката.

Друг потенциален повод за горепосоченото увеличение на разходната част може да се търси в това, че Уилям поема повече кралски задължения, което може да е провокирало Чарлз да вдигне финансирането за тези дейности.

Принц Чарлз

Чарлз и Камила разчитат на смесица от публични и частни средства, за да финансират живота и работата си. Около 90% от техните доходи идват от частно имущество - херцогство Корнуол, което е създадено през 1337 г. с цел да осигурява доход на наследника на трона.

Херцогството притежава и управлява земи в селски и градски райони, редица острови, както и вили под наем, намиращи се в Уелс и Корнуол.

Новите документи показват, че кралската двойка е изкарала 21.7 млн. паунда (28.6 млн. долара) от имоти през последната фискална година. Това е с 5% повече спрямо предходния фискален период.

Двамата са получили и средства от кралица Елизабет II, които главно са използвани за официални пътувания.

Кралица Елизабет II

Новите документи отразяват и състоянието на Суверенния грант, който е основният източник на доходи за кралицата.

Той се формира от Имоти на короната – колекция от британски имоти и ферми, които носят стотици милиони британски лири всяка година.

Голяма част от средствата отиват в държавната хазна, но 25% от печалбата се разпределя към кралицата под формата на Суверенен грант. Сумата, натрупаната по този начин, обикновено се ползва като сметка за покриване на разходи по пътувания, сигурност, заплати за персонал и поддръжка на кралските дворци.

Кралското семейство е взело участие в около 3000 официални събития през миналата година, като кралицата е присъствала на над 150 от тях.

Кралица Елизабет II е получила по линия на Суверенния грант 76.1 млн. паунда (100.3 млн. долара) за последната фискална година. Сумата нарасва с цели 78% спрямо предходния период, като се смята, че увеличението е предназначено за реновирането на Бъкингамския дворец.

Кейт и Уилям могат да имат трето дете, но повечето британци - неМогат ли британците да имат по три деца - точно както любимите си кралски особи?

През настоящата финансова година приходите по това перо се очаква да скочат с нови 8%. Парите, идващи по линия на Суверения грант, са освободени от данъци.

Според документите, домакинството на кралицата отчита допълнителен доход от 17.3 млн. паунда (22.8 млн. долара) през миналата година от услуги, като отдаване под наем на имоти и управление на съоръжения и сгради.

Друг важен източник на приходи за кралицата е херцогство Ланкастър – частни комерсиални, земделски и жилищни имоти, датиращи от 1265 г. Те са генерирали 19.2 млн. паунда (25.3 млн. долара) през предходната фискална година.