Кейт и Уилям могат да имат трето дете, но повечето британци - не

23296
Кейт и Уилям могат да имат трето дете, но повечето британци - не

© Instagram

Новина номер едно във Великобритания е раждането на третото дете на принц Уилям и неговата съпруга Катрин.

На фона на еуфорията, един не особено бляскав въпрос надига глава изпод конфетите – могат ли британците да имат по три деца, точно както любимите си кралски особи?

Докато за Уилям и Кейт отглеждането на три деца не е особен финансов проблем, то за много други британци това е мисия невъзможна.


Разходите за отглеждането на едно дете във Великобритания, до навършването на 21-годишна възраст, възлизат на 232 хил. паунда (323 хил. долара), сочат изчисленията на Centre for Economics and Business Research (CEBR).

Ако това се случва в Лондон, разходите скачат дори още повече – 254 хил. паунда за едно дете (354 хил. долара), предава CNN.

Така, ако едно средностатистическо семейство има три деца и живее в Лондон, то ще трябва да похарчи над 1 млн. долара, за да ги отгледа до навършване на 21-годишна възраст.

Още повече, че тази цифра не включва разходите за частни училища, които лесно могат да увеличат сметката с по 200 хил. долара на дете.

Положението за средностатистическия британец изглежда още по-безнадеждно на фона на факта, че средното домакинство на Острова печели едва 29 300 паунда (40 100 долара) на година след данъци, сочат данните на UK Office for National Statistics.

източник: CNN

Доходите не са проблем за принц Уилям и Кейт. Те получават милиони от принц Чарлз, за да покриват разходите си, свързани с официални събития, притежават имение в провинцията и се наслаждават на лондонската си резиденция Kensington Palace съвсем безплатно.

За сравнение, средният лондончанин трябва да плати средно 472 хил. паунда (658 хил. долара), за да придобие жилище – и тук не говорим за дворец, разбира се.

Колко пари трябва да имаш, за да си богат?Колко пари трябва да притежава човек, за да може да се нарече богат?

Така, след всички тези факти, едва ли някой се чуди защо британските жени имат далеч по-малко деца спрямо миналото.

По-високите разходи спъват двойките

Националната британска статистика посочва, че жените на Острова имат средно по 1.8 деца. През бейби бума в годините около 1960 г. средностатистическата жена е имала близо по 3 деца.

Повишаването на образованието сред женската популация се свързва пряко с намаляването на раждаемостта.

Освен това обаче, финансовите предизвикателства поставят доста двойки пред трудни решения. По данни на CEBR от 2014 г., 21% от семействата отговарят, че отлагат раждането на деца поради нарастването на разходите за поддържане на семейство.

Ниско заплащане и високи разходи за жилище

Родителите от така нареченото милениал поколение (тези, родени през 80-те и 90-те на 20 век) срещат сходни проблеми – бавен темп на нарастване на възнагражденията – нещо, което често оказва негативно влияние върху решението за отглеждане на деца.

Проучване на Resolution Foundation показва, че след изчисляване на инфлацията, преходното британско поколение е печелило значително повече спрямо следващото.

Тази тенденция обаче се обръща при новото поколение, което печели по-малко спрямо генерация X (тези родени, между 1966 и 1980 година).

„Това забавяне в прогресията на възнагражденията е безпрецедентно”, се посочва в доклада на Resolution Foundation.

Роди се третото дете на Кейт и УилямСъпругата на принц Уилям - херцогиня Катрин, роди момче

Повишаващите се разходи за жилище са един от основните фактори, които спъват финансовата свобода на британците.

„Днес милениалите харчат по-голям дял от доходите си за жилище спрямо разходите, които са имали представителите на предходното поколение на същата възраст, но за сметка на това получават по-малко за парите си, когато говорим за сигурност и качество на живот”, пише в доклада. 

По-слаба държавна подкрепа за големите семейства

Последните промени в британската политика по-скоро обезкуражават хората от това да имат три или повече деца, смята Доналд Хирш, директор на Centre for Research in Social Policy към Loughborough University.

От 2017 г. правителствените кредити за семейства с ниски доходи с три или повече деца бяха орязани.

"Това правило може да се тълкува, че обществото не одобрява да имате повече от две деца, ако сте беден", каза Хирш.

Някои хора си мислят, че разходите за отглеждане на второ дете са по-ниски спрямо тези за отглеждане на първото, но това невинаги е така.

При по-голямото семейство навярно ще ви трябва по-голяма кола, по-голям дом..., добавя Хирш.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Filth
# 0
19:04 | 24 April 2018
Дрън, дрън! Минимумът е 3 деца в повечето английски семейства.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg