Учен от Антарктида показа как се готви на минус 70 градуса
Сиприен Версо е глациолог (учен, който изучава ледниковите образувания и ерозионните форми на релефа с ледников произход, бел. ред.) и астробиолог.
В момента работи на една от най-отдалечените научни бази в света: Concordia Station в Антарктика. Дори и Международната космическа станция, на 400 километра над Земята, е по-близо до цивилизацията от това място, дълбоко заровено в ледените прегръдки в най-изолирания и гостоприемен континент.
Когато не е зает да събира мостри и да прави проучвания за климата в миналото, Версо поддържа блог, в който споделя своя опит. Трудностите при извършването на такива дейности, които всички ние приемаме за даденост, правят неговите публикации особено завладяващи.
Версо и малка група учени са сами в базата в дълбините на антарктическата зима, където дори и бактериите не могат да оцелеят.
"Девет месеца в годината - през зимата, станцията не може да бъде достигната или напусната", казва ученият за BoredPanda. "Толкова е студено, че превозните средства няма как да бъдат използвани. В момента в Concordia сме 13 души: техници, учени, готвач и лекар. "
Липсата на кислород и пустинният пейзаж карат учените да се чувстват сякаш живеят на друга планета. "Това е най-студената зона на Земята, като през зимата температурите достигат -80° C", обяснява Версо. "Видяхме Слънцето отново през август, след 3 месеца без то изобщо да се появява на хоризонта. Въздухът е изключително сух и беден на кислород. "
"Въпреки че е разположена в неприятна пустиня, Concordia Station е изключително привлекателна за изследователи от различни области, като астрономия, човешка физиология (Европейската космическа агенция я използва, за да изучи човешката адаптация към това, което много прилича на условията за живот на Луната или Марс), ледникология, атмосферни науки и геофизика".
Проучванията на Версо и неговите колеги учени са жизнено важни, тъй като разкриват как климатът се е променил в миналото, което дава представа за евентуални промени в бъдеще.
"Изследванията, направени тук, дават безценна информация за изменението на климата", казва той. "Благодарение на проекта EPICA, знаем, че нивата на парникови газове, и по-специално въглеродния диоксид и метана, никога не са били толкова високи през последните 800 000 години."
Само за забавление, Версо решава да излезе извън станцията и да се опита да готви на открито, правейки снимки. Разбира се, това е просто игра, но фотографиите ярко илюстрират жестокостта на студа в Антарктида.
"Свършихме прясната храна по-рано през зимата (в базата няма доставки от началото на февруари до началото на ноември), така че ядем главно замразена храна: при положение че температурите никога не са положителни, ние просто я съхраняваме в контейнери навън," посочва той.
Вижте невероятните му снимки в тази галерия от Instagram, направени при минус 70 градуса: