Антарктида губи по 200 милиона тона от ледовете си годишно, показват сателитни данни, цитирани от BBC. За последните 25 години три трилиона тона от Ледения континент са се разтопили в океана.

Според учените, в резултат на тези процеси, нивото на Световния океан се вдига с по 0.6 милиметра годишно. Темповете са три пъти по-бързи, отколкото през 2012 г., когато е правено последното подобно измерване.

Наблюдателите отчитат още, че най-бързо изчезват ледниците в западната част на континента, където топлите течения влизат под тях и ускоряват разтапянето им в океана.

"Не можем да кажем с точност кога е започнал този процес, защото тогава не сме събирали толкова подробни данни. Но това, което е сигурно, е, че днес температурите на Антарктида са твърде високи. С около половин градус по Целзий повече от това, което континентът може да издържи в дългосрочен план", заявява пред BBC един от ръководителите на проучванията проф. Андрю Шепърд от университета в Лийдс.

По думите му всяка година изчезват по пет метра от основата на ледниците и това допринася за покачването на океанското равнище.

Космическите агенции изпращат сателити за наблюдение на Антарктида от 90-те години на миналия век. Конкретно в Европа състоянието на южната полярна шапка се следи внимателно от 1992 г. насам.

Уредите могат да засичат промените във височината на ледниците и скоростта, с която се движат към брега. Има и специални сателити, които могат да изследват теглото на ледената покривка, отчитайки промените в гравитационното поле, докато преминават над нея.

Не във всички части на Антарктида обаче се наблюдават едни и същи процеси. В източната част на континента например, по-голямата част от която няма досег с океана, се наблюдава леко увеличение на ледената покривка, но само с около 5 милииона тона годишно - количество, което е крайно недостатъчно да компенсира загубите в западните райони.

В глобален мащаб океанското равнище се повишава с по около 3 милиметра годишно, а топенето на ледовете в Антарктида оказва все по-голямо влияние върху този процес, предупреждават учените. Според тях най-застрашени са общностите, които живеят в крайбрежните райони на всички останали континенти.

От 1992 г. насам Антарктида е загубила около 2.7 трилиона тона от ледената си шапка, с което е допринесла за повишаване на нивото на океаните с общо 7.5 милиметра.

"Последният път, когато проверявахме състоянието на ледените шапки, най-големият "донор" беше Гренландия. Сега това вече не е така", казва още проф. Шепърд, цитиран от BBC.

В последния брой на списание Nature са публикувани няколко сценария за развитието на Антарктида. В един от тях се предвижда, че земната маса, която се намира под ледовете на континента, ще започне да се повдига успоредно с топенето им - процес, който учените наричат "изостатично покачване".

Геолози са установили, че някои части на Антарктида растат с по над 5 сантиметра годишно. По този начин част от ледниците ще се "измъкнат" от хватката на затоплящия се океан.

"Ситуацията е подобна на това, което се случва, когато натиснете спирачките на колелото", казва д-р Пипа Уайтхаус от университета в Дърам. Тя смята, че този "обратен процес" ще забави до известна степен топенето на ледовете, но няма да е достатъчно бърз, за да компенсира досегашните загуби.

Д-р Уайтхаус цитира дългосрочните прогнози, които тя и нейните колеги са изготвили. По думите й до 2100 г. нивото на Световния океан ще се повиши с между 50 и 60 сантиметра.

Това означава, че ще бъдат засегнати не само населените места по крайбрежията, но и всички останали климатични явления, като бурите и наводненията. Според нея интензитетът им ще се засили значително през следващите няколко десетилетия.