Състоянието на най-богатия човек в Саудитска Арабия принц Алуалид бин Талал се е понижило до 15.2 млрд. долара, което е най-ниското ниво от април 2012 г., когато Bloomberg стартира изчислението на своя индекс на милиардерите.

Само за третото тримесечие на 2018 г. се наблюдава спад от 760 млн. долара, сочат данни от документ, подаден по имейла от неговия офис. Спадът се дължи, както на понижение в оценките на част от компаниите, в които той инвестира, така и на реализирани наскоро продажби.

През септември Алуалид продава дела си в компанията за споделени пътувания Lyft на своята инвестиционна компания Kingdom Holding. Той използва Kingdom, за да притежава дялове в международни компании от най-различни сектори, в това число банки, недвижими имоти и здравеопазване.

Най-ценният актив на принца е именно неговото 95% участие в холдинговото дружество, което обаче се е обезценило с около 70% от рекордните си нива, постигнати през 2014 г.

Акциите на компанията отчетоха спад от 20%, след като Алуалид се оказа сред задържаните в корупционен скандал в страната си през ноември миналата година и до момента стойността им така и не успява да се възстанови.

Принцът, когото наричат Принц Алуалид бин Талал използва относително малко количество пари, за да изгради един от най-скъпите инвестиционни портфейли в света


Припомняме, че принцове, министри и високопоставени лица бяха държани в луксозния хотел Ritz-Carlton в продължение на месеци, като самият Алиалид бе освободен след 83 дни.

По-рано този месец Kingdom Holding обяви подписването на заем на стойност 1 млрд. долара, което е първият кредит на компанията след освобождаването му.

Информацията на Bloomberg показва инвестиции през септември в медийната компания Rotana, докато през август вложение бе реализирано в стрийминг компанията Deezer.