600-метрова тръба, носеща името Уилсън, е готова да започне мисията си по почистване на огромното струпване на пластмасови боклуци в центъра на Тихия океан.

През миналия месец фондацията от Сан Франциско Ocean Cleanup обяви първата в света система за почистване на океаните. Целта на съоръжението е да започне да се бори с най-голямото пластмасово замърсяване в света, което се намира между Сан Франциско и Хавай.

Пластмасата там буквално е оформила нещо като континент от боклук с размери по-големи от тези на страна, като Франция, или щат, като Тексас. Това е най-голямото „пласмасово петно“ от общо 5 подобни в целия свят.

Търбата ще бъде транспортирана до проблемната зона днес (вторник), като се очаква скоро след това да започне да чисти, сочи говорител на компанията, цитиран от CNN.

Тръбата, която е създадена във U-образна форма, разчита на 3-метрова мержа, която трябва да улавя боклуците под повърхността на водата.

Кораб ще се връща на мястото на всеки няколко месеца, за да премахва „улова“, подобно на боклукчийски камион в океана, които ще извозва отпадъците до сушата. Целта е пластмасата да бъде рециклирана в името на създаването на нови продукти.

Значимостта на иновативната технология за почистване е доста висока, тъй като в световните океани има около 150 млн. тона пластмаса, а бъдещето не обещава розови сънища, а точно обратното – очаква се количеството пласмаса да скочи тройно през идното десетилетие.

Почистването на океаните ще окаже благоприятно въздействие на климатичните промени и на индустрии, като риболова и туризма.

Не на последно място, ще има и значителен принос към по-доброто здраве на човечеството, тъй като рибата, която ядем, поглъща пласмасата, плуваща в океаните, като по този начин реално сами поглъщаме боклуците, които изхвърляме безконтролно.

„Пластмасата ще продължи да е тук и след една година. Ще продължи да е тук и след 10 години“, казва 24-годишният основател на Ocean Cleanup Боян Слат (роден в Холандия; баща му е хърватин, бел. ред.).

„Навярно ще продължи да бъде там и след 100 години, така че ще започне да изчезва, само ако отидем там и започнем да почистваме“, казва той.

Боклукът се събира в центъра на U-образната тръба, докато корабът не дойде да го извози. Устройството е свързано чрез сателитна връзка с централата на компанията в Холандия и други кораби. Тя се контролира дистанционно, като разполага с две камери, монтирани в центъра на съоръжението.

Екипът на Ocean Cleanup провежда проучвания и тестове върху тръбата през последните 5 години. През 2013 г. проектът набра 2 млн. долара финансиране чрез краудфъндинг. Към днешна дата проектът е финансиран с общо над 30 млн. долара.

Пластмасов кръговрат: От кофата за боклук до Световния океан Учените не са убедени, че пластмасовите отпадъци са най-големият екологичен проблем на планетата


Компанията се надява тръбата да събере 50 тона боклук до април 2019 г. и да изчисти 90% от пластмасата, плуваща в океаните, до 2040 г.

Някои експерти обаче поставят под въпрос как система, като тази, може реално да има влияние върху огромните океани. Освен това критици посочват, че съоръжението не може да прихваща боклуци с малки размери и може да навреди на живите организми в океаните, като ги прибира заедно с отпадъците.

Други гласове пък посочват, че ако устройството се счупи в резултат на буря или друго природно бедствие, може да стане част от боклуците в океана.

Ебен Шварц от California Coastal Commission посочва, че основното притеснение е, че делът на пластмасата, който може да бъде прибран по този начин, е прекалено малък, за да има реален принос към подобряване на ситуацията.

Той вярва, че фокусирането върху намаляване на изхвърляните отпадъци на сушата ще има по-голям ефект.

По думите на Шварц, неговите добвоволчески групи успяват да събират между 7 и 10 пъти повече боклук спрямо това, което планира да почисти Ocean Cleanup до пролетта на 2019 г.

„Правим го за три часа и за частица от разходите за проекта на Ocean Cleanup“, казва той.

Шварц посочва, че почистването на океаните е важно и вниманието, което се обръща на този нов проект, може да се окаже вредно за общото начинание.

„Ако това накара хората да смятат, че няма нужда да се притесняват относно рециклирането, тъй като това е навън, ще има доста сериозни негативни последствия“, казва той.