Състояниетo на председателя на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет - един от най-успелите инвеститори за всички времена, възлиза на близо 85 млрд. долара. 88-годишният Бъфет е първият, който признава, че e нямaло да постигне всичко това без малко късмет.

"Утробата, от която човек излиза, определя до голяма степен съдбата на повечето от седемте милиарда души по света," заявява Бъфет през 2013 г. "В моя случай: аз съм роден през 1930 г., имах две сестри, които бяха също толкова интелигенти, колкото и аз, бяха също толкова мотивирани, но те нямаха същите възможности."

Накратко, "ако бях жена, животът ми щеше да е напълно различен."

Бъфет е посочвал нещо сходно и преди това. По време на годишното събрание на акционерите на Berkshire Hathaway през 1997 г. той заяви, че е наясно с факта, че е спечелил това, което нарича "лотарията на яйчниците."

"Човек не знае дали ще се роди чернокож или бял. Не знае дали ще се роди мъж или жена," обяснява той. "Не знае дали ще се роди с увреждания или здрав. Не знае дали ще се роди в САЩ или в Афганистан."

Лотарията на яйчниците е "най-важното събитие, в което някога ще участвате," казва Бъфет. "То ще определи много повече от това какво училище ще посещавате, колко усърдно ще работите и всякакви други неща."

Проучвания подкрепят твърдението му, че обстоятелствата, в които се ражда човек, оказват сериозно влияние върху неговия успех. Да си роден богат помага много повече в живота, отколкото да си роден с някаква дарба, пише Washington Post.

Икономисти са открили, че генетичните заложби се разпространяват почти еднакво при децата от семейства с ниски доходи и семейства с високи доходи. Успехът обаче не.

Например, "повече от най-малко надарените деца на родители с високи доходи се дипломират от университета, отколкото най-надарените деца от семейства с ниски доходи."

Бъфет и неговият бизнес партньор Чарли Мънгър - и двамата печелят лотарията на яйчниците, заявява Бъфет по време на събранието на акционерите на Berkshire Hathaway през 1997 г., а техният късмет допринася значително за техния успех.

Как обяд за 650 000 долара с Уорън Бъфет променя един живот?Обядите с Бъфет често променят животи


"Спечелихме я отчасти във времето, в което бяхме родени с това, че се родихме мъже," казва Бъфет. "Когато бях малък, жените можеха да бъдат учители, или секретарки, или медицински сестри и това беше. А 50% от талантливите хора в страната бяха изключени, до голяма степен, от почти всички професии."

Признавайки факта, че белите хора в САЩ са имали реални структурни предимства в началото на 20-и век, той добавя, "Ние спечелихме с това, че бяхме бели. Разбирате ли, това не е наша заслуга, просто така се случи."

Когато той е роден, по време на Голямата депресия, например, в по-голяма част от САЩ все още е имало сегрегация, а безработицата сред афроамериканците е била два или три пъти по-голяма, в сравнение с тази при белите.

Късметът осигурява на него и на Мънгър набито око за бизнес също така. Ето какво още казва Бъфет: "Спечелихме и по друг начин, като бяхме програмирани по определен начин, с което нямаме нищо общо, който ни дава възможност да сме добри в това да оценяваме различни компании. И знаете ли какво, това ли е най-големият талант в света? Не. Това обаче просто така се случва, че е нещо, което носи голямо заплащане в тази система."

По същия начин Бъфет често е посочвал колко благодарен е за това, че е стигнал до там, където се намира днес и че тази нагласа може би допринася за неговия успех. Проучвания показват, че благодарните хора е по-вероятно да са щатсливи и успели.