HSBC може да се превърне в първата чуждестранна компания, чиито акции се търгуват на китайска борса, съобщава Financial Times, цитирайки анонимни източници, близки до британската банка. Това може да се случи след осъществяването на планираната електронна връзка между борсите в Лондон и Шанхай.

Свързването на двата капиталови пазара се планира от над 10 години, а идеята на HSBC е да пусне за търговия депозитарни разписки на китайската борса. Те са финансов инструмент, чиято цена следва тази на акциите на банката, търгувани в Лондон.

Китайско-британската борсова връзка е част от стратегията на Пекин за по-широко присъствие на международните капиталови пазари. Тя ще даде възможност на чуждестранните инвеститори да търгуват с акции на китайски компании, като в същото време ще осигури на китайските инвеститори директен достъп до най-големия финансов пазар в Европа.

Листването на HSBC има и символично значение, тъй като британската банка ще бъде първата чуждестранна компания, до която местните инвеститори ще имат достъп директно от местния пазар.

"Това е и шанс депозитарните разписки да бъдат "тествани" като възможност, тъй като до този момент те бяха почти непознати на китайските капиталови пазари", казва анализаторът на BNP Paribas Джейсън Луи, цитиран от FT.

Очаква се електронната връзка между борсите в Шанхай и Лондон да започне да функционира пълноценно до края на годината. По-рано тази година провайдърът на индекси MSCI включи китайския континентален пазар в своя Emerging Markets Index, който покрива активи на обща стойност 1.9 трилиона долара.

Плановете за свързване на борсите в Лондон и Шанхай представлява и опит за стабилизиране на китайските индекси, които загубиха близо 30% от стойността си от началото на тази година.

От HSBC отказват официален коментар по темата, но потвърждават, че проучват възможността за листване на депозитални разписки на китайския пазар. Първите подобни спекулации датират още от 2007 г., когато ръковдството на борсата в Шанхай обяви плановете си за създаване на специален сегмент, на който чуждестранните компании да могат да листват своите акции, деноминирани в китайски юани. Тази идея обаче така и не бе осъществена.

През септември тази година един от най-големите финансови посредници в Китай - Huatai Securities, обяви, че планира листване на глобални депозитарни разписки на стойност 500 милиона долара на фондовата борса в Лондон. Книжата на компанията вече се търгуват в Хонконг и в Шанхай.

Според правилата на китайско-британската връзка, Huatai ще може да набира и свеж капитал на лондонската борса. За компаниите, чиито книжа се търгуват във Великобритания обаче, първоначално няма да е възможно да набират средства от борсата в Шанхай.

Те ще могат да листват разписки само върху акциите, които вече се търгуват в Лондон.