Като основен спонсор на FORMULA E и по повод участието си в изложението AUTOMOTIVE EXPO SOFIA в Интер Експо Център, АББ представи пред българска публика новото поколение електрическа състезателна кола, която ще бъде използвана за първи път в състезание при старта на новия сезон на ABB FORMULA E през декември.

Gen 2 е най-новият болид на ABB FIA Formula E, който бе официално представен по време на Международното автомобилно изложение в Женева по-рано тази година и ще направи своя дебют в началото на новия сезон през декември 2018 г.

Този автомобил представлява най-доброто от технологичните достижения за електрически задвижвани превозни средства и е акцент в програмата на Аутомотив Експо София, където всички гости до 21 октомври ще имат възможността да се доближат до бъдещето на автомобилната индустрия.

Болидът Gen 2 е не само технологичен шедьовър, но и атрактивна алтернатива за състезателните ентусиасти. Колите, използвани в Шампионата на АББ Формула Е, са най-модерните превозни средства, създадени по най-строгите изисквания за ефективност.

На външен вид са сходни с колите от Формула 1, но при тези от Формула Е фокусът е върху енергийната ефективност, балансирания подход към околната среда и значително по-малкия шум.

С максимална мощност от 250 kW, Gen 2 ускорява от 0 до 100 км/ч само за 2.8 секунди и може да достига максимална скорост от 280 км/ч.

„Развълнувани сме да посрещнем болид от АББ Формула Е в София и да представим бъдещето на електрическата мобилност на всички,“ каза Марсел ван дер Хук, изпълнителен директор на АББ за България.

„Благодарение на стратегичските ни партньори в България, бързите зарядни станции за електромобили на АББ са достъпни в цялата страна и очакваме да имаме повече от 35 инсталации до края на годината. Партньорството ни с Формула Е и присъствието на Gen 2 в България са поредния пример за това, че АББ води бъдещето на устойчивата мобилност в страната.“

На специална презентация компанията представи и своята визия за бъдещето на електрическата мобилност в България и своите най-нови технологии и решения, които задвижват света, без да консумират ресурсите на Земята.