Стойността на криптовалутите може и да се срина, но търсенето на блокчейн инженери никога не е било по-голямо.

Блокчейн инженерите печелят средно между 150 000 и 175 000 долара годишно, според глобалните данни, предоставени на CNBC от базираната в Сан Франциско компания Hired.

Сумата е по-висока, в сравнение със средното заплащане в размер на 135 000 долара на обикновени софтуерни инженери, според Hired.

Всъщност, заплатите на иннженерите с познания в областта на блокчейн технологията се изравняват с тези на разработчиците в сферата на изкуствения интелект и са по-високи, в сравнение с други специализирани инженерни позиции, твърдят от Hired.

Търсенето на тези специалисти е нараснало, след като големи компании започнаха да работят по проекти, които използват технологията. Facebook, Amazon, IBM и Microsoft са сред компаниите, които в момента търсят блокчейн инженери.

От Hired са добавили блокчейна като специалност към услугите си през 2017 г. и оттогава компанията отчита скок от 400% на обявите за работа, в които се търсят служители с блокчейн като задължително умение.

"Има огромно търсене на блокчейн специалисти," казва Мехул Пател, главен изпълнителен директор на Hired. "Недостигът на софтуерни инженери е значителен, но тук положението е още по-сериозно и затова заплатите са още по-високи."

"След като длъжността ми стана 'главен блокчейн инженер,' обявите не спират," казва Дъстин Уелдън, който е нает през март от базираната в Сиатъл Globys за работа по проект, който внедрява блокчейн технологията в счетоводните услуги. "Получавам оферти за интервю всеки ден в LinkedIn."

В момента този тип длъжности носят имена, като бекенд инженер, системен инженер или архитект на информационни системи, но при все повече от тях блокчейнът вече се посочва като задължително умение, според Hired.

Тези, които искат да се занимават с блокчейн, трябва да разбират от нетуъркинг, проектиране на бази данни и да разполагат с криптографски компютърни умения, според множество блокчейн инженери. Блокчейн инженерите също така програмират на най-различни езици, като Java, JavaScript, C++, Go, Solidity и Python.