11 души бяха убити при стрелба в синагога в Питсбърг. Директорът на градската служба за обществена безопасност Уендъл Хисрич уточни на пресконференция, че освен убитите има шестима ранени, включително четирима служители на реда. Представител на ФБР в разследването допълни, че при нападението стрелецът е носел автомат и три пистолета. Нямало данни той да е познат на властите преди трагедията в синагогата. Според ФБР мъжът е действал сам.

Нападателят Робърт Бауърс е 46-годишен местен жител. Той беше ранен в престрелка с полицията и се намира в болница под охрана. Малко преди нападението той поместил в една от социалните мрежи съобщение, в което обвинява еврейска организация за подпомагане на имигранти, че „вкарва“ „нашественици“ в САЩ.

„Не мога да гледам отстрани как избиват народа ми. Гледайте, влизам!“, написал Бауърс.

Президентът Доналд Тръмп определи стореното от Бауърс като „акт на антисемитизъм“ и призова за втвърдяване на законите за смъртното наказание.

"Умът ни е безсилен да разбере жестоката омраза и извратената злина, която може да накара едно лице да извърши такова ужасно престъпление по време на церемония. Отровата, наречена антисемитизъм, трябва да бъде заклеймявана и пресичана навсякъде, където изниква!", заяви американският президент.

Тръмп подчерта още, че случилото се има „твърде малко общи неща“ със закона за притежание на оръжие и че събитията са могли да се развият различно, ако в синагогата е имало охрана. Американският президент нареди на 31 октомври националните флагове на Белия дом и правителствените сгради в страната и чужбина да бъдат спуснати наполовина.

От американското министерство на правосъдието обявиха, че на нападателя са повдигнати обвинения по 29 точки от закона и по думите на главния прокуриор Джеф Сешънс той е заплашен от смъртно наказание.

ФБР разследва случая като престъпление, продиктувано от омраза. Въпреки че не разполагат с информация за специфична заплаха, властите засилиха мерките за сигурност около еврейските центрове в щата Ню Йорк.

Сляпата омраза, която доведе до клането в синагогата в Питсбърг показва, че има още много работа, която да се върши в борбата срещу антисемизма, както и за сближаването на общностите. Мислите и молитвите ни са със загиналите и техните близки, написа в Twitter председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

В изявление на върховния представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини се казва, че ЕС категорично осъжда антисемитизма, както и всяка подбуда към омраза и насилие. Първият дипломат на ЕС подчертава, че Европа е преживяла унищожителните и непростими последствия от антисемитизма и омразата, които няма да бъдат забравени никога.

„Ужасен съм от стрелбата в Питсбърг. Мислите ми са с жертвите и техните семейства. Европейската комисия е солидарна с общността от синагогата в Питсбърг и с еврейските общности в цял свят“, написа в Twitter председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди нападението и изрази солидарност със Съединените щати и жертвите на едно "ужасно антисемитско" нападение. Израелският министър на образованието Нафтали Бенет, който отговаря и за еврейската диаспора по света съобщи, че заминава за Питсбърг, за да се срещне с еврейската общност в американския град и да присъства на погребенията на жертвите. От своя страна, президентът Реувен Ривлин каза, че мисли за семействата на убитите и се моли за възстановяването на ранените.