Ако не обичате да се прегръщате, светът може да бъде истинско предизвикателство за вас. Никога не знаете кога ще срещнете някого, който ще отвори широко ръце за прегръдка.

Вашите опции са ограничени: можете да избегнете жеста, да подадете ръката си за ръкостискане или да се подложите на нежеланото мъчение.

Независимо от това по какъв повод не обичате да се прегръщате, ето какво трябва да знаете за този тип човешко поведение:

Защо хората обичат да се прегръщат или се отвращават от прегръдките?

Според експерти, това може да има нещо общо с начина, по който сте отгледани.

"Физическото докосване, независимо дали се прегръщаме или потупваме по гърба, често е продукт на нашия опит в ранна детска възраст", казва Сузане Дегес-Уайт, професор от Northern Illinois University.

Изследване от 2012 г., публикувано в Comprehensive Psychology, установява, че хората, които са отгледани от родители, които често са ги прегръщали, са по-склонни да се прегръщат в зряла възраст. Изследването заключава, че "прегръщането е важен елемент от емоционалното възпитание на детето".

От друга страна, Дегес-Уайт казва, че за хората, отгледани от родители, които не обичат прегръдките, самата мисъл за прегръщане може да ги накара да се чувстват неудобно. "В семейство, което обикновено не демонстрира физически чувствата си, децата могат да растат и да следват същия модел със собствените си деца", казва тя.

Въпреки това, тя отбелязва случаи, когато растящите без физическо докосване действително обичат да го правят в зряла възраст. "Някои деца растат и се чувстват "гладни" за докосване, като впоследствие не могат да пропуснат поздравят приятел без прегръдка или докосване на рамото", казва професорът.

Независимо дали сте израснали в семейство, което винаги се е прегръщало, или сте отгледани в среда, в която докосванията не са на почит, тези фактори могат да оставят трайно физиологично въздействие върху вас.

Дарсия Нарваез, професор по психология в University of Notre Dame, казва, че има два основни начина, по които липсата на физически контакт може да повлияе на растящото тяло.

Това може да доведе до недоразвит нерв на вагуса, което изследванията показват, че може да намали способността на хората да бъдат интимни или състрадателни. Липсата на прегръдки може да доведе и до недоразвита окситоцинова система - жлезите, които освобождават хормона окситоцин, който помага на хората да образуват връзки със себеподобните си.

Без този хормон може да се окаже по-трудно за хората да улавят социалните знаци и дори да са по-общителни. Така че прегръдките и докосването са изключително важни за подрастващите, дори и ако те не ги харесвате особено като възрастни.

Самочувствието също може да играе роля за любовта или омразата към прегръдките. "Хората, които са по-отворени към физически контакт с другите, обикновено имат по-високо ниво на самочувствие", казва Дегес-Уайт.

"Хората, които имат по-високи нива на социална тревожност като цяло, може да се колебаят да се ангажират с докосвания до други хора, включително и ако са техни приятели". А страхът от това, че някой може да те докосне - буквално и фигуративно - може да направи този дискомфорт още по-сериозен.

Също така има и културен компонент, играещ роля по темата за прегръдките. Населението на САЩ и Англия се прегръща и докосва по-рядко, отколкото хората във Франция или Пуерто Рико, например, според проучване от 2010 г. на Greater Good Science Center в UC Berkeley.

Как обичащите прегръдките си взаимодействат с мразещите ги?

Експертите по етикет съветват да прескочите напълно прегръдките, освен ако не сте близки с човека срещу вас. Причината е проста: докато вие може да се чувствате комфортно при физически контакт, това не важи за всички останали.

Езикът на тялото също ще ви подскаже начина на поведение - когато някой подава ръката си, вместо да се впусне в мечешка прегръдка, това е ясен сигнал да я пропуснете.

Саманта Хес - основател на услуга, базирана в Портланд и Орегон, която учи хората как да се наслаждават на платоничното докосване, казва, че е важно да се съобразявате с останалите хора. "Всеки има право да контролира какво се случва с тялото му", казва тя. "Много от нашите клиенти не са доволни дори от ръкостискане".

Хес добавя, че може да отнеме седмици или дори месеци, докато клиентите й се почувстват достатъчно удобно, за да се насладят на една старомодна прегръдка - ако изобщо стигнат до там.

10 навика на привлекателните хораТе са усмихнати и приветливи

Научните ползи от прегръщането

Една сериозна причина да се прегръщате - възможно е да се разболявате по-рядко.

В проучване от 2015 г. изследователи от Carnegie Mellon University са разгледали ефектите, които прегръдките и другите форми на привързаност оказват върху имунната система. По-конкретно, те искали да разберат дали хората, които се чувстват обичани, са по-малко податливи на обикновена настинка, което се оказало вярно.

"Тези, които получават повече прегръдки, са малко по-защитени от инфекция", заключава проучването.

Ако все пак не сме успели да ви убедим да прегърнете човека срещу вас, трябва да знаете, че поздравът с юмрук е най-хигиеничен, защото изисква минимален контакт.

Как да преодолеете омразата си към прегръдките?

Въпреки че никой не би трябвало да се чувства длъжен да прегърне някого, ако искате да преодолеете отвращението си към прегръдката, компанията на Хес има внимателно разработен план, който помага на хората да се справят с това чувство, посочва T+L.

"Питаме за съгласие и поставяме граници преди всяко докосване, като ги уверяваме, че те винаги могат да променят решението си", обяснява тя. "Изпробваме 78 пози за прегръдка, за да можем да открием подходящата за почти всяко ниво на комфорт".