Публикуваният наскоро доклад на Credit Suisse за световното богатство показва, че представителите на най-богатия 1% от световното население притежават състояние от 871 320 долара (около 1.5 млн. лв.)

От Credit Suisse Research Institute дефинират богатството като „стойността на финансовите ни активи плюс недвижимо имущество, притежавано от домакинствата, но минус дълговете му".

Повече от 19 милиона от американците днес са в тази графа, което е повече от която и да е друга държава. Второто място се държи от Китай, където общо 4.2 млн. души притежават състояние, което да ги постави сред най-богатите хора на планетата.

За да сте сред най-богатите 10% от световното население дори не са ви нужни шест цифрени суми в долари. Достатъчни са 93 170 долара, което представлява малко под 160 000 лева по днешния курс на Българска народна банка.

Нещо повече – днес е много лесно да сме сред по-богатата част от населението на планетата, тъй като за това са нужни 4 210 долара, равняващи се на 7 227 лв.

Данните обаче отразяват сериозното неравенство в разпределението на богатството по света.

11 държави по света, където до 5 г. ще има над 1 млн. милионери100% ръст на милионерите се очаква в Русия


От Credit Suisse посочват, че най-богатите 10% от хората на планетата притежават 85% от богатството по света, докато по-бедните 50% от световното население днес разполагат с около 1% от благосъстоянието.

Хората, принадлежащи към най-богатия 1% от населението днес, притежават 47.2% от световното богатство, спрямо 47.5% преди година.