Акциите на Apple поевтиняха рязко след края на търговската сесия в четвъртък, след като компанията публикува финансовите си резултати за четвъртото фискално тримесечие на 2018 година. Технологичният гигант отчита рекордни приходи, но разочарова инвеститорите с прогнозата си за следващите три месеца, в които влиза и традиционно силния за компанията период около зимните празници, както и с новината, че повече няма да публикува данни за броя на продадените iPhone, Mac и iPad устройства.

За кратко пазарната капитализация на най-скъпата компания в света се понижи под 1 трилион долара в следборсовата търговия.

Иначе през изминалото тримесечие Apple има продаде 46.9 милиона iPhone-а на стойност 37.2 милиарда щатски долара. Това включва и продажбите на новите модели iPhone XS и iPhone XS Max, които излязоха на пазара около седмица и половина преди края на тримесечието. Средната продажна цена на iPhone е 793 долара. За четвърто поредно тримесечие тя остава над нивото от 700 долара за брой. Тази стратегия беше предприета от базираната в Купертино компания, за да компенсира по-слабите темпове на ръст при продадените устройства.

Приходите от бизнеса с услуги възлизат на близо 10 милиарда долара за последното тримесечие, отчитайки повишение от 17 на сто. Анализаторите обаче очакваха малко по-висок резултат от около 10.2 милиарда. В този сегмент влизат абонамените за iCloud, Apple Music и iTunes и покупките на приложения в App Store.

Общите приходи за последното фискално тримесечие бележат ръст от 20% на годишна база до близо 70 милиарда долара, а печалбата расте с 31% до 14.1 милиарда долара, или 2.91 долара за акция.

Финансовият директор на Apple Лука Маестри съобщи, че от следващата фискална година компанията вече няма да публикува отчет, за броя на продадените устройства, а само общата сума на приходите от продажбите. Изпълнителният директор Тим Кук даде пример с пазаруването в супермаркета. "Когато отидете с количката на касата, не ви питат колко продукта има в нея", заяви той на пресконференцията след обявяването на финансовите резултати.

Идеята на компанията е да насочи вниманието на инвеститорите към общите резултати от нейната дейност, а не към продажбите на отделните компоненти. Много от акционерите обаче изтълкуваха хода като опит да се прикрие забавянето в ръста на продажбите на мобилните устройства, които си остават ключовия сегмент от бизнеса на Apple. Особено като се има предвид, че в глобален мащаб през 2017 година за първи път бе отчетен спад в продажбите на смартфони.

За цялата финансова 2018 година приходите на Apple бележат ръст от 16% до общо 265.5 милиарда долара, а печалбата се повишава с 23% до близо 60 милиарда. За периода от октомври до декември 2018 година (който за Apple е и първо фискално тримесечие за 2019 година) компанията очаква приходи между 89 и 93 милиарда долара, докато прогнозата на анализаторите бе за малко под 93 милиарда. За същия период на 2017 компанията отчете постъпления от 88.3 милиарда долара.

Тим Кук обясни малко по-консервативните предвиждания на компанията с проблемите, които се наблюдават на някои от развиващите се пазари, като Турция, Индия, Бразилия и Русия, както и с флуктуациите на валутните пазари. Другият сериозен рисков фактор си остават търговските взаимоотношения между САЩ и Китай, тъй като основната част от компонентите са устройствата на Apple се произвеждат именно в Поднебесната империя. Кук обаче заяви, че остава оптимист и че според него Пекин и Вашингтон ще успеят да изгладят различията помежду си.

Книжата на Apple поевтиняха със 7% в следборсовата сесия в четвъртък до нива от под 210 долара за брой. До този момент те успяха да устоят на разпродажбите, на които през последния месец бяха подложени някои от останалите американски технологични гиганти като Amazon и Netflix, които загубиха по над 20% от пазарните си оценки.

Въпреки вчерашния спад от началото на тази година акциите на Apple бележат ръст от 31%. За същия период тези на Alphabet (компанията майка на Google) се повишиха с едва 2.3 на сто, а Facebook понижи пазарната си капитализация с 14%.