Бързият 5G мобилен интернет звучи като нещо вълнуващо, но има един основен недостатък: ще са нужни смaртфони от ново поколение, за да можем да му се насладим, или с други думи – ще трябва да си купим нов телефон.

Колко скъпи ще бъдат тези устройства и кога ще бъдат пуснати на пазара?

За да се възползваме от бързия 5G мобилен интернет, който ще стане масово достъпен през идните няколко години, ще се нуждаем от нов смартфон.

Както вече знаем, всички нови технологии първоначално се предлагат на цени, които не са никак ниски

Следващото поколение смартфони ще се нуждае от по-добра свързаност, нов хардуер и софтуер, както и нов начин за съхранение на батерията, която ще бъде изсмукана от услугите и приложенията, изработени на база възможностите на супербързия 5G интернет.

Голяма част от основните инженерни въпроси по темата вече са намерили своя отговор, казва Скот Пети, ръководител технологии във Vodafone UK, цитиран от BBC.

Понастоящем инженерите работят по това как да смалят размера на новия хардуер и как да вкарат в производство новите разработки, така че да не повишат разходите прекалено много, става ясно от думите му.

Телефоните, които ще поддържат 5G интернет, навярно ще започват от цена „около 600-700 долара”, смята Дейвид МакКуйн от ABI Research. Устройствата на големите компании, като Samsung, Apple и Huawei, ще бъдат обаче „доста по-скъпи”, добавя той.

Това дали потребителите с охота ще отделят повече пари за новите телефони зависи изцяло дали 5G услугите ще бъдат достатъчно впечатляващи, смята Пити.

„Смятаме, че 5G ще даде старт на нова вълна от иновации, нещо, което не сме виждали в последните 3 или 4 години”, казва той, давайки пример с прехода от физически бутони на телефоните към дигитални такива, разчитащи на тъчскрийн технологията.

Според него, смартфоните в близко бъдеще ще разчитат много на иновации, като виртуалната реалност (VR) и обогатената реалност (АR), тъй като 5G интернетът ще позволи масовото им навлизане.

Понастоящем много хора не са очаровани от мобилните VR и AR приложения, тъй като настоящите смартфони просто не могат да предложат необходимата скорост и стабилност на връзката.

Въпреки че производителите на смартфони се напреварват кой ще извади първия добър 5G телефон, този път може да се очаква да подходят доста по-предпазливо и първо да изчакат масовото изграждането на новата инфраструктура за супербързия интернет.

Това е така, тъй като повечето производители избързаха с 4G устройствата още преди новия стандарт да бъде масово разпространен.

Щатският производител Motorola ще излезе през следващата година с 5G добавка за своя модел Moto Z3.

„Искаме да сме първи на пазара и да научим малко повече за 5G честотите”, казва Дъг Мичау, продуктов директор в Motorola за Северна Америка.

Според МакКуйн от ABI Research, след добавката на Motorola, първият нов 5G смартфон ще бъде пуснат от OnePlus или Sony. Той прогнозира, че най-големите компании в бранша ще пуснат последни своите смартфони от ново поколение.

По думите му, Samsung ще пуснат първия си 5G смартфон около август 2019 г., а китайците от Huawei „някъде в средата на 2019 г”.

Apple пък ще изчака до 2020 г., докато имплементират 5G в iPhone, прогнозира МакКуйн.

Прогнозите на анализатора предвиждат продажбите на 5G смартфони да достигнат от 15.8 млн. броя през 2019 г. до 77.5 млн. броя през 2020 г. Така до 2020 г. годишните продажби на 5G устройства ще надминат 200 млн. броя, смята той.

Вижте коя държава ще има 5G мобилна мрежа първа в светаПо данни на Европейската комисия, 5G мрежата може да донесе икономически ползи в сектори, като здравеопазване, транспорт, битови услуги, в размер на 113 млрд. евро до 2025 г.


Има и друг проблем пред 5G технологията и той се корени в различните честоти, които ще използват мобилните оператори - sub-6GHz или mmWave. Първата представлява надграждане на 4G мрежата, докато втората е нова технология, предназначена за гъсто населени райони.

Така потребители с 5G смартфони могат да се окажат в ситуация, в която не могат да ползват бързата връзка с интернет, докато пътуват, например.

Така първите 5G смартфони навярно ще предлагат и двете свързаности – за 5G и 4G, за да могат потребителите да се справят с казуси като горепосочения.

След време смартфоните навярно ще разполагат с един-единствен модем, чрез който да се свързват с 3G, 4G или 5G, но засега устройствата вероятно ще разчитат на два – един за 4G и един за 5G.

Според Бен Стейнтън от компанията за проучвания Canalys, 5G технологията няма да доведе до дългосрочно повишаване на цените, като още през 2020-2021 г. и евтините устройства ще започнат да предлагат връзка с новото поколение интернет.