България и Италия са най-добрите бюджетни дестинации за ски туризъм в Европа, особено на фона на покачващите се цени в 2/3 от зимните курорти на Стария континент през тази година.

Това сочи годишното проучване на британската компания за финансови и застрахователни услуги, предназначени за туристи, Post Office Travel Money, цитирано от Financial Times.

В проучването се сравняват разходите за 6-дневна карта за ски, уроци, наменаето на екипировка, както и цените на храната и напитките в 25 европейски ски курорта.

През настоящата 2018 година Банско заема първа позиция като най-добрата и изгодна дестинация за британските скиори, а общите разходи за почивка в родния курорт намаляват с 1% на годишна база.

Проучването посочва, че средните разходи за обяд на едно четиричленно семейство в Банско възлизат на 43.44 паунда (96.7 лева) спрямо 108.42 паунда (241.5 лева) в Морзин (Morzine) – най-изгодният френски зимен курорт.

„Цените в Банско са не само с 10% по-ниски от най-близката конкуренция, но разходите за каране на ски са наполовина спрямо 1/3 от всички европейски куророти в проучването, включително топ дестинациите във Франция, Австрия и Швейцария”, казва Андрю Браун от Post Office Travel Money.

Като цяло Италия е най-добрата изгодна ски дестинация в Европа, тъй като италиански зимни курорти заемат четири от 10-те челни места.

Бардонечия (Bardonecchia) се нарежда на второ място след Банско, с цени по-ниски от словенския курорт Кранска гора (Kranjska Gora), който бе най-добрата бюджетна ски дестинация през миналата година според същото проучване.

Италианските ски куророти Сестриере (Sestriere) и Ла Туиле (La Thuile) са респективно седми и осми в подреждането.

За сравнение, нито един френски зимен куророт не попада в Топ 10 на тазгодишната класация, тъй като там са едни от най-високите цени на Стария континент.

Скиорите в Морзин ще плащат с до 7.6% повече през този сезон спрямо миналата година, докато тези, избрали да посетят Валдизер (Val d’Isère), ще трябва да се бръкнат с 12.8% повече.

Над 2 млрд. евро приходи от международен туризъм за 7 месеца3.6% ръст в броя на туристите през юни, юли и август

В 2/3 от европейските курорти, разходите за туристите са скочили с до 13% на годипна база, сочи проучването.

„Британският паунд понастоящем е по-силен спрямо валутите на повечето европейски ску куророти спрямо миналата година, така че местните цени са тези, които изцяло правят разликата”, казва Андрю Браун.

Пет нови курорта влизат в топ 10 през тази година. Шведският Вемдален (Vemdalen) е най-етиният от тях, заставяйки на четвърта позиция, въпреки че шест бутилки бира там струват близо 25 паунда (55 лева).

Раурис (Rauris), друг нов член на Топ 10, е най-изгодният от петте австрийски ски курорта.

Въпреки, че Цермат (Zermatt) е единственият швейцарски куророт, където се отчита понижение на цените, мястото си остава най-скъпата дестинация.

За сравнение, от другата страна на границата, където се намира италианският Кервиния (Cervinia), разходите са с 69% по-ниски спрямо швейцарския курорт, добавя проучването.