Стартъп компанията Zume Pizza, която използва роботи при производството на своите пици, е получила финансиране на стойност 375 млн. долара от SoftBank, информира CNBC.

Според The Wall Street Journal, инвеститорът SoftBank Vision Fund планира и допълнително вложение от нови 375 млн. долара, оценяващо компанията на 2.25 млрд. долара.

Zume Pizza, която наскоро промени името си на Zume, използва роботи и хора за направата и доставката на пиците си. Всеки един от роботите, които подготвят тестото, поставят и размазват сосовете и пекат пиците, са произведени от ABB и струват между 25 и 35 000 долара.

Компанията също така разполага с камиони, които приготвят пицата във времето, докато тя пътува към адреса ви.

Данни на Zume сочат, че автоматизираните поръчки позволяват на екипите им да доставят пицата с между 5 и 20 минути по-бързо от останалите вериги.

Компанията започва първите си доставки през април 2016 г. и в момента обслужва района на Калифорния, но планира и разрастване към други щати.

Преди вложението от страна на SoftBank, Zume набра 70 млн. долара, като сред инвеститорите тогава бяха Maveron, SignalFire, както и AME Cloud Ventures, която е собственост на съоснователя и бивш главен изпълнителен директор на Yahoo Джери Янг.

Технологичният фонд SoftBank Vision Fund в момента управлява активи за над 100 млрд. долара и е инвестирал в около 30 компании. Фондът е подрепен, както от японската SoftBank, така и от Apple и Саудитска Арабия.