Американски биткойн трейдър бе вкаран в затвора и ще трябва да плати глоба в размер на над 1 млн. долара за това, че е реализирал измамна схема с биткойн и лайткойн.

Според официалното съобщение на Комисията по търговия със стокови фючърси на САЩ, трейдърът Джоузеф Ким от Аризона, е признат за виновен за измама на инвеститори за стотици долари, след като преди това присвоил криптовалути за 600 хил. долара от бившия си работодател, предава CoinDesk.

Между септември и ноември 2017 година, Ким е трансферирал биткойни и лайткойни от своя работодател, базиран в Чикаго инвестиционен посредник, към собствената си сметка, което причинило загуба за фирмата в размер на 601 хил. долара, пише в съобщението.

Когато компанията питала Ким относно липсващите криптовалути, той излъгал, че поради проблеми със сигурността, борсата за криптовалути изисквала средствата да се трансферират в други акаунти.

След като разкрила измамата на Ким, фирмата веднага го уволнила.

Но Ким не спрял до тук. Той започнал да прави същото, но този път със сметките на индивидуални клиенти, надявайки се да генерира печалба, чрез която да се издължи на бившия си работодател.

В резултат на това, той присвоил допълнителни 545 хил. долара от сметките на поне петима клиенти в периода демекври – март 2018 година.

Бившият председател на Фед: Не съм фен на биткойнаНавръх 10-годишния юбилей на биткойна, бившият председател на щатския Федерален резерв Джанет Йелън заяви, че „не е голям фен” на най-скъпата и популярна криптовалута

Ким излъгал клиентите, че доброволно е напуснал бившия си работодател за да стартира собствена компания. Освен това, Ким твърдял, че инвестира средствата в нискорискови инструменти, но в действително търгувал при висок риск с криповалути, като в крайна сметка това довело да загубата на всички 545 хил. долара, средства на клиентите му.

В допълнение към глобата от 1.146 млн. долара, щатският регулатор вкара Ким в черния сисък с трейдъри, включително за тези търгуващи с криптовалути, пращайки го в затвора за 15 месеца, пише в съобщението.