С наближаването на коледните празници всяка година много хора по света си задават един и същи въпрос - колко пари да похарчат за подаръци на своите близки, роднини и колеги.

Дали сумата, която ще отделят, няма да е твърде малка или твърде голяма? Как ще се приеме това от отсрещната страна? Онлайн изданието Marketwatch дава пет ценни съвета на всички, които са изправени пред тази дилема.

Очаква се тази година американците да похарчат средно по 638 долара за коледни подаръци, пише изданието. Но в всъщото време почти половината потребители признават, че задлъжняват сериозно покрай коледното пазаруване.

Миналата година средностатистическият американец е изтеглил заеми за по над 1000 долара за подаръци.

Как да подредим личния си бюджет, така че да не се налага да поемаме непосилна финансова тежест и в същото време да зарадваме любимите си хора? Ето какво съветват професионалистите:

1. Направете списък

По принцип не е добра идея да поръчвате храна на гладен стомах. Точно по същата причина не е препоръчително да тръгвате на обиколка по магазините, без да имате предварително изготвен списък.

Хубаво е да направите конкретен списък с хората, за които ще взимате подаръци. Като за начало, можете да започнете с тези, на които сте подарили по нещо миналата година.

Припомнете си колко сте похарчили тогава и какво сте получили в замяна, за да направите преценка за разумните финансови граници, в които да се разпростирате.

Когато разглеждате един подобен списък "черно на бяло", придобивате много по-реалистична представа за средствата, които ще трябва да отделите, ако не искате да затънете в нови дългове.

2. Обмислете взаимоотношенията си

Връзката с човека, на когото искате да направите подарък, е ключова за определяне на разходите. Експертът по етикет Жаклин Уитмор определя следните три категории:

1. Познати, колеги и не много близки приятели - между 10 и 20 долара на човек.

2. Близки приятели, роднини и членове на семейството - между 30 и 75 долара на човек.

3. Съпруг/а - около 100 долара

Разбира се, тези стойности не бива да се абсолютизират, още повече че сумите зависят и от стандарта на живот на мястото, където живеете.

3. Измерете финансовата си "температура"

Най-важният фактор, който трябва да имате предвид, когато пазарувате по празниците, безспорно е собственото ви финансово състояние. Ако вече имате натрупани дългове, по които плащате високи лихви или пък се опитвате да стъпите на краката си след смяна на работното място, добра идея е да не се "изхвърляте" с подаръците.

Би трябвало вашите близки и приятели да прояват разбиране, като дори можете да се уговорите предварително да бъдете по-скромни в материалните жестове.

Идеалният сценарий е да се вместите в бюджет, който да можете да покриете без проблем с част от месечните си доходи. Спестяването също е препоръчителен вариант.

Дори да нямате нищо в "касичката", не е късно да започнете - ако отеляте по 50 долара на седмица в оставащия до края на годината месец и половина, ще имате заделени 300 долара.

4. Избирайте внимателно времето за пазаруване

"Черният петък" не е единственият ден, в който можете да откриете изгодни оферти по магазините. "Зеленият понеделник" е нещо като алтернатива на "киберпонеделника", в който големите онлайн магазини предлагат големи отстъпки.

Много от тях периодично организират и "дни с безплатна доставка", в които можете да спестите сериозни суми от транспортни разходи.

Покупката с намаление на т. нар. "гифт" карти, които могат да се използват за пазаруване в различни обекти, също могат да бъдат много подходящ коледен подарък. Те спестяват много време и главоболия, тъй като дават възможност на човека, когото искате да зарадвате, сам да избере своя подарък.

5. Подарявайте време вместо вещи

Времето е подарък, който няма да се отрази на личния Ви бюджет, но в същото време ще Ви донесе много повече щастие и хубави моменти. Изследване на консултантската компания NPD Group показва, че миналата зима 40% от хората са предпочели да подарят на своите близки някакво преживяване, вместо да им купуват материални подаръци.

Някои от тях наистина струват пари, но има и други, които можете да организирате почти безплатно - семеен пикник сред природата или уютна вечеря у дома с любимото домашно ястие, например.

Това е начин да демонстрирате любовта си по много по-запомнящ се начин, отколкото да харчите излишни финансови средства.