На 16 ноември се отбелязва Деня за по-чист въздух.

От Столична община се отказаха от личните си и служебни автомобили, приканвайки и столичани да направят същото.

Местната власт благодари на страницата си във Facebook на всички, подкрепящи инициативата, сред които различни компании, служители в министерствата и администрациите, както и на членовете на Комисията по околна среда в Народното събрание.

В Деня за по-чист въздух се включиха и 100 столични училища, в които са разработени специални часове на класа, тематични извънкласни занимавания, ще се садят дървета или ще се събират отпадъци разделно.

Бяха призовани и 55 000-те домакинства в София, които се отопляват на твърдо битово гориво, да помислят за по-ефективните и екологични алтернативи. От общината посочиха, че им предстои да започнат да оказват поетапно съдействие за преминаване към алтернативно отопление.



Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията също се включи в инициативата „Ден за по-чист въздух“.

В подкрепа на кампанията, служителите на министерството се отказаха от използването на служебни и лични автомобили в рамките на днешния ден, в полза на обществения транспорт.



Към инициативата се присъединиха още „Летище София“ ЕАД, ДП „Ръководство на въздушното движение“, ИА „Автомобилна администрация“, ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“, ИА „Железопътна администрация“ и ИА „Морска администрация“.