Знаете ли, че у нас се произвеждат ултралеки самолети и сладолед на гранули, отглежда се тихоокеанска сьомга, сади се шафран, а български чанти са хит в сайта на италианския Vogue?

Всички тези проекти са финансирани с подкрепата на ББР и Микрофинансираща институция Джобс, която е част от групата на единствената държавна банка в страната.

Днес ще ви разкажем накратко за всеки един от тях:

120-килограмови аероплани се произвеждат отскоро край София

Бившите краварници до Горни Лозен са превърнати в малки цехове, където се произвеждат ултралеки самолети. Те са с немски сертификат, като към последния модел е монтиран и парашут, а горивото е в седалката. Двигателят е италиански и може да вдигне машината на 3000 м височина и да прелети 300 км.

„Започнах производството със 100 хил. евро кредитна линия от Българска банка за развитие", казва собственикът на Аероплани ДАР Тони Илиев. Преди да получи подкрепата на ББР, той получил отказ за кредит от няколко търговски банки.

Мидената ферма край Каварна

По 60 различни начина се приготвят мидите в ресторанта на мидена ферма „Дълбока“. Бизнесът на Веселин Прокопиев започва през 1994 г., но проблемите в началото не липсвали, тъй като нямал къде да продава мидите. „Ето затова реших да ги готвя“, казва още той.

Веселин планира да разработи стационарни ферми и да отглежда стриди в бъдеще.

Кефир и моцарела, която е по-хубава от италианската

Кефир, моцарела и скаморца са сред най-новите продукти на българската мандра Земенея. Кефирът е любим на живеещите у нас руснаци и украинци, а сиренето и кашкавала мнозина смятат за по-добри от италианските.

Продуктите на Земенея се предлагат днес в 15 магазина в столицата, както и в Кипър, Бахрейн и в бъдеще в САЩ.

„В тежък момент зад нас застана ББР“, разказва собственикът Васил Николов, който с гордост споделя, че Земенея днес е втората мандра у нас, сертифицирана да преработва био мляко.

Сьомга в България? Защо не?

На 45 км от София се отглежда тихоокеанска сьомга. Звучи като виц, но не е. Нестандартната идея е реализирана в самоковското село Горни окол с подкрепата на Българска банка за развитие. Проектът е крупен за България – 5.5 млн. евро, включително и 2.6 млн. евро субсидия от оперативна програма „Рибарство“.

Зарибителният материал се купува от американската фирма Таргет Марина. Тя е единствената в света, която издава сертификат, че хайверът е абсолютно чист и без патогени.

Сладолед на гранули

Ice “N” go днес е хит на пазара. Това е нискокалоричен, гранулиран сладолед с различни вкусове – дъвка, захарен памук, бананов сплит с шоколад, ягода, банан, горски плодове и др. Сладоледът с лайм, например, съдържа нищожните 90 калории в 100 грама.

Той се приготвя по американски патент с газирана вода без оцветители и консерванти. Специалната технология на приготвяне, която е при минус 197 градуса на базата на течен азор и съхранение при минус 50 градуса, го предпазва от микроорганизми.

Проектът е финансиран от Микрофинансираща институция Джобс на ББР.

Чанти, които са хит сред адвокати, банкери и музиканти

Чували ли сте за екстравагантната марка Клошар? В изработката на чантите задължително присъства грамофонна плоча, а в един от последните модели ще бъде вградена и книга.

Всеки един от продуктите се изработва в единична бройка и по поръчка от клиента. Паяжини, крила и крокодилска кожа са примесени с космически мотиви и холограми, неонови цветове и рисунки.

Големите успехи предстоят, особено след като и италианският Vogue постави своя печат върху снимка, на която присъства модел на българската марка.

Люти чушки „Хамелеон“

Чушките Хамелеон са толкова люти, че се берат с маска и ръкавици. По време на растежа си те сменят цвета си на няколко пъти. Първочално са зелени, след това кафяви, лилави, чисто черни, оранжеви и след това червени.

Чушките хамелеон обикновено се пълнят с пастет от маслини, сирене и риба тон. От тези с неправилната форма се правят каша, паста и лют сос.

Лютият деликатес, който е финансиран с подпрепата на Джобс, вече се изнася в Германия, Франция и Гърция.

„Основната ни цел е създаването на работни места“, заяви по време на събитие днес Ангел Джалъзов, изп. директор на Микрофинансираща финансова група Джобс.

По време на мероприятието бе представен и новият продукт, който е насочен както към местни физически и юридически лица, така и към местни инициативни групи (МИГ).

С кредит от Джобс и ББР дори може да се купи земя на лизинг или да се финансират стартъп проекти. Да, това наистина е възможно, като е необходим единствено бизнес план, информираха от банката.

Таксите и комисионите за тези кредити са едни от най-ниските на пазара, допълниха още оттам.