Много от тенденциите, които наблюдавахме на финансовите пазари през по-голямата част от 2018 г., рязко се обърнаха в последното тримесечие и предизвикаха несигурност сред инвеститорите и икономистите, пише Bloomberg.

Американските капиталови пазари са само един от примерите. Акциите на американските компании, особено тези от технологичния сектор, бяха сред най-силно представящите се през първите девет месеца на годината, но сега значително изостават спрямо конкурентите си от развиващите се икономики.

На валутните пазари австралийският и новозеланският долар бяха две от трите най-силно поевтиняващи парични единици сред държавите от Г10, но от края на октомври насам бележат едни от най-силните повишения.

При дълговите ценни книжа индонезийските държавни облигации понесоха много сериозни "удари" през първото полугодие, а сега са обект на засилени покупки.

Анализаторите не са единодушни по въпроса дали тази промяна в статуквото ще се запази за по-дълго време или е просто краткотрайна корекция. В Citigroup, например, са на мнение, че изоставането на американските акции спрямо развиващите се пазари бързо ще бъде наваксано.

Докато експертите на Goldman Sachs считат, че поскъпването на австралийския долар спрямо повечето водещи валути и конкретно спрямо еврото ще продължи още известно време.

От Bloomberg посочват осем тренда, които бяха валидни през първите девет месеца на годината, но през последните няколко седмици рязко промениха посоката си:

Акциите на развиващите се пазари

Индексът MSCI Emerging Markets добави 3.3% към стойността си за последния месец, което е с два процентни пункта повече от ръста на широкия бенчмарк на Уолстрийт S&P 500 и този на MSCI World Index, който следи движението на акциите на водещите компании в развитите икономики.

Трябва да се има предвид обаче, че този ръст идва след масовите разпродажби на развиващите се пазари от началото на годината, в резултат на които MSCI Emerging Markets изостана с цели 17 процентни пункта от останалите водещи борсови индекси.

Скокът на австралийския долар

Към края на октомври австралийският долар и шведската крона отчитаха най-силните понижения в групата на 10-те водещи световни валути. Оттогава насам обаче австралийската парична единица добави над 3% към стойността си, подкрепена от силните макроикономически данни за заетостта в страната.

Индонезийските държавни облигации

Затягането на монетарната политика и останалите мерки, които предприе правителството в Джакарта, успяха да стабилизират дълговите пазари в Индонезия. На последния аукцион за 10-годишни държавни ценни книжа в страната бе регистрирано силно търсене, което успя да понижи доходността до малко над 8%.

Така бе прекъсната устойчивата тенденция на повишение, която се наблюдаваше през по-голямата част от 2018 г.

Фундаментът отново е на мода

Изминалото десетилетие след финансовата криза беше тежко за т. нар. value stocks - акциите, които се търгуват под фундаменталните си показатели. Инвеститорите предпочитаха бързорастящите високотехнологични компании, но напоследък и тази тенденция започва да се променя.

От началото на октомври ръстът на американския Value Index, който следи движението на "подценените" акции на пазара, изпреварва с 2 процентни пункта този на Growth Index-а, в който влизат бързорастящите компании.

Основната причина за тази промяна са разпродажбите, на които бяха подложени акциите от групата на технологичните гиганти, известна като FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Google).

Технологичните компании

Именно високотехнологичните компании бяха основните двигатели на американския капиталов пазар през първите девет месеца на годината. Но напоследък те загубиха голяма част от своята "атрактивност" за инвеститорите.

Apple - компанията с най-голяма пазарна капитализация в света например, загуби 18% спрямо върховете, достигнати в началото на октомври.

Пазарната оценка на Facebook пък е с една трета по-ниска от рекорда, отчетен през юли тази година.

Според главния икономист на GAM Holding Лари Хатуей, инвеститорите в момента се опитват да намалят експозициите си към американския пазар, които през последните месеци достигнаха твърде високи нива.

Спадът на петрола

Петролът бе един от най-силно поскъпващите активи през първите девет месеца на 2018 г. Но опасенията от ново увеличаване на предлагането и свиване на търсенето, заради влошените глобални икономически показатели и търговските противоречия, тласнаха цените в низходяща посока през октомври и ноември.

"Черното злато" отчете шест поредни седмици на спад и в момента се търгува с 23% под пиковите равнища от края на септември.

Ситуацията на китайските пазари

Акциите на китайските компании все още се намират в капана на "мечия пазар", но през последните седмици се забелязват сигнали за обръщане и на тази тенденция.

Миналата седмица индексът Shanghai Composite успя да затвори над средната си стойност за последните 50 дни и да излезе от низходящия "канал", в който се намираше от началото на тази година.

Според експертите, цитирани от Bloomberg, дори да се запази агресивната реторика между САЩ и Китай, голяма част от напрежението вече е "калкулирано" в цените на финансовите активи.

Цар Долар

За много инвеститори една от най-важните тедненции на пазара е движението на щатския долар. След масовите разпродажби през 2017 г. и движението в тесни граници през първите месеци на 2018 г., "зелените пари" регистрират устойчиво повишение от месец април насам.

Това беше и основната причина за разпродажбите на суровините и на развиващите се пазари в началото на годината.

Въпросът е дали тази тенденция ще се запази или ще се обърне. В момента повечето хеджфондове залагат на продължаващото поскъпване на щатския долар. Нетните дълги позиции са на най-високите си нива от началото на 2017 г насам.

Но някои анализатори припомнят, че точно тогава започна и последното голямо понижение на водещата световна валута.