Това, че броят на диабетиците по света продължава да расте, може да провокира масов недостиг на инсулин, алармира ново проучване.

До 2030 г. приблизително 79 млн. пълнолетни, страдащи от диабет тип 2, ще имат нужда от инсулин, за да регулират здравословното си състояние. Така, ако се запази настоящото ниво на достъп до инсулин, то едва половината от горепосочената бройка ще може да си набави адекватни количества, сочи проучване, публикувано в журнала Lancet Diabetes and Endocrinology, предава CNN.

Необходимо е значително подобрение на достъпа, предупреждава докладът, особено в някои региони на Африка, Азия и Океания, където диабетиците ще бъдат най-силно засегнати от недостига в предлагането.

“Тези изчисления предполагат, че настоящите нива на достъпа до инсулин са силно неадекватни спрямо прогнозното търсене, особено в Африка и Азия, като са необходими повече усилия да бъдат посветени на преодоляването на това зараждащо се предизвикателство в сферата на здравеопазването”, казва д-р Санджай Басу, асистент в Stanford University, който води проучването.

Инсулинът се използва от всички страдащи от диабет тип 1 и от някои хора с диабет тип 2. Болестта е свързана пряко с начина на живот, като за нея допринасят затлъстяването, лошото хранене и липсата на движение.

Учените са изследвали предполагаемото разпространение на диабета през идните 12 години, опитвайки се да предвидят броя на хората, страдащи от това метаболитно нарушение, за да стане ясно какви количества инсулин ще бъдат нужни в бъдеще.

Проучването е изготвено на база данните на Международната диабетична федерация (International Diabetes Federation) и 14 отделни проучвания, за да дадат представа за броя страдащи от диабет тип 2 сред 221 страни по света.

Така според доклада, броят на хората страдащи от диабет тип 2 по света ще нарасне от 406 млн. души през 2018 година до 511 млн. души през 2030 година.

САЩ са на трето място по брой диабетици в света, като се очаква цели 32 млн. души да живеят с тази диагноза през 2030 г.

Apple придоби финландски стартъп за следене на жизнени показателиТова е поредната новина, свързана с усилията на Apple да разработи ефективно устройство, което да следи жизнените показатели на потребителите


„Броят на пълнолетните с диабет тип 2 се очаква да скочи през идните 12 години поради застаряване, урбанизация и промени в храненето и физическата активност”, казва Басу.

Не всички хора с диабет се нуждаят от инсулин. От тези 511 млн. души по света, 79 млн. ще се нуждаят от инсулин, което е еквивалентно на 20% ръст в търсенето, като само 38 млн. ще имат достъп, ако се запази настоящото предлагане.

Третирането с инсулин е скъпо и пазарът се доминира от едва три производителя, сочи проучването.

„Освен ако правителствата не започнат инициативи, които да направят инсулина по-достъпен, неговата употреба ще си остане далеч от оптималното”, добавя Басу.