Властите в Южна Корея започнаха премахването на най-голямата кланица за кучета в страната.

Комплексът Taepyeong-dong, намиращ се в град Съннам, ще бъде оголен в рамките на 2 дни, така че да се превърне в обществен парк, предава BBC.

Около 1 млн. кучета се консумират всяка година в азиатската страна, като активисти призовават тази традиция да бъде изкоренена от южнокорейското общество.

Кучешкото месо в миналото е считано за деликатес в Южна Корея, но през последните години, в крак с глобализацията, идеята да се консумира кучешко месо започна да отблъсква все повече хора в тази част на света.

„Това е исторически момент”, посочват от организацията Korean Animal Rights Advocates (KARA).

„Ще отвори вратите за още закривания на кланици за кучета в страната, като се очаква спад на индустрията за кучешко месо”, добавят от организацията.

Комплесът Taepyeong-dong, който бе важен източник на кучешко месо за ресторантите в Южна Корея, помещава 6 отделни кланици, където се държат по няколкостотин животни едновремнно.

Актиисти от Humane Society International (HSI) описват условията в комплекса, като „ужасни”. Те са докладвали, че се използва електрошоково оборудване за убиване на кучетата.

„Това бе петно в Съннам и сме удовлетворени да видим, че се разрушава”, казва Нара Ким.

„Това действително е основоположен момент за отричането на индустрията за кучешко месо в Южна Корея и изпраща ясно послание към индустрията, че не е добре приета в корейското общество”, добавя тя.

Всяко лято в Южна Корея има тридневен фестивал, където се сервира яхния от кучешко месо.

Виетнамската столица призова гражданите да не ядат кучешко месоСпоред местната управа, това може да навреди на репутацията на града и да доведе до разпространението на болести, като бяс


Въпреки това, нарасващ брой корейци прибягват до пилешка супа по време на фестивала, вместо ястията от кучешко месо.

Броят на ресторантите, сервиращи кучешко месо, също намалява в Южна Корея. В миналото в Сеул е имало 1 500 ресторанта, които сервират такива ястия, но до 2015 г. бройката е паднала до 700 ресторанта.

Все повече корейци предпочитат да имат куче за домашен любимец, вместо да го сложат в чинията си. Така един на всеки пет има куче като любимец.

Понастоящем няма закон, който да забранява кланици за кучешко место в страната.