Две теми са доминират на пазарите – брекзит и смяна на риториката на Федералния резерв относно инфлационната среда. През уикенда европейските лидери подкрепиха сделката за брекзит, информират от Капман Холдинг за Profit.bg.

В петък започва дългоочакваната двудневна среща на лидерите на Г-20 в Аржентина. Особено близко ще бъде наблюдавана срещата между Доналд Тръмп и китайския президент Си Дзинпин и евентуални резултати относно търговската война между САЩ и Китай.

Понижаващата се икономическа динамика на глобално ниво и свързаният с това спад на цената на петрола поставят под въпрос инфлационния темп, който, от своя страна, води до забавяне на темпа на повишението на лихвите от централните банки, най-вече от Федералния резерв.

През изминалата седмица Гърция получи одобрение от борда на Европейския механизъм за финансова стабилност за облекчение с 30% на средносрочния си дълг срещу продължаване на структурните реформи. Нивото на дълг и бюджетният дефицит на Италия остават отворена тема за пазара.

Икономически календар:

По-важни данни през предстоящата седмица от Европа са:

  • Понеделник – Индексът IFO в Германия, измерващ очакванията на стопански ръководители от различни сектори за следващите шест месеца. Прогнозата е за ниво от 102.3 при предходна стойност 102.8.
  • Четвъртък – Ниво на безработица в Германия (прогноза от 5.1% при предходна стойност 5.1%).
  • Петък – Темп на инфлация на еврозоната (прогноза от 2.1% на годишна база при предходна стойност 2.2%, предварителни данни).
  • След прекомерния бюджетен дефицит на Италия, ЕК ще започне процедура за налагане на глоби. Тя е достатъчно бавна, като това може да попадне в обхвата на новия състав на комисията, който ще бъде формиран към края на 2019 г.

    Долната графика показва балансовото число на ЕЦБ, акумулирано основно чрез покупка на държавни и някои корпоративни облигации.

    По-важни данни през предстоящата седмица от САЩ са:

  • Вторник – Потребителско доверие (прогноза от 135.5 при предходна стойност 137.9).
  • Сряда – Данни за БВП (прогноза от 3.6% за тримесечието на годишна база при предходна стойност 3.7%) и продажби на нови домове (прогноза от 583 хил. при предходна стойност 553 хил.).
  • Шефът на Федералния резерв Пауъл изрази през изминалите дни загриженост за глобалния икономически ръст. В планираните публични участия на Пауъл през следващата седмица е възможно по-дипломатичен тон от негова страна с оглед на срещата на Г-20 в Буенос Айрес от 30 ноември до 1 декември.

    Долната графика показва комбинираната пазарната капитализация на т. нар. FAANG акции (Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Alphabet).

    По-важни данни през предстоящата седмица от Великобритания са:

  • Четвъртък – Потребителско доверие (прогноза от -11 при предходна стойност -10).
  • На 11 декември предстои парламентарен вот в британския парламент за постигнатото споразумение между правителството на Тереза Мей и лидерите на ЕС.

    Долната графика показва, че цените на жилищата във Великобритания отбелязват отрицателна промяна за пръв път от седем години.

    По-важни данни през предстоящата седмица от Япония са:

  • Петък – Ниво на инфлация (прогноза от 1.1% на годишна база при предходна стойност 1.0%) и Индустриално производство (прогноза от 1.3% на месечна база при предходна стойност – 0.4%)
  • Миналата седмица USD/JPY следваше много близко доходността на американските ДЦК на фона на т. нар „бягство към сигурност“.

    Долната графика показва ценовото поведение на USD/JPY (дясна обърната скала) и индекса NIKKEI.

    По-важни данни през предстоящата седмица от Австралия и Нова Зеландия са:

  • Понеделник – Търговски баланс на Нова Зеландия (прогноза от – 850 млн. на месечна база при предходна стойност -850 млн. 1.560 млн.)
  • Вторник – Доклад за финансовата стабилност на Нова Зеландия.
  • Четвъртък – Бизнес доверие и продажби на нови домове на Австралия.
  • Долната графика показва динамиката на търговския баланс на Австралия.

    Заключение:

    Долната графика показва доходността на 30-годишните правителствени облигации на 11 икономически развити страни срещу доходността на Федералните фондове на САЩ. Когато кривата стане обърната (inversed), в миналото това е водело до икономически спад.