Разположен в един от най-снежните райони в Швейцария - прохода Фурка, който свързва кантоните Ури и Вале в южния централен район на страната, това е един от "най-емблематичните, вълнуващи и завладяващи пътища" през швейцарските Алпи.

Живописното трасе със своите тесни склонове, извисяващи се на фона на живописната планинска природа, привлича безброй туристи.

Там се намира и Ронският ледник с неговата невероятна изкуствена пещера - сто метра дълъг тунел, пробиван през леда всяка година. Районът предлага привлекателни възможности за туризъм, катерене и каране на ски.

Пътят през Фурка дори играе кратка роля в филма за Джеймс Бонд от 1964 г. "Голдфингър", посочва Amusing Planet.

Именно на това невероятно трасе през 1882 г. младият хотелиер Джозев Сейлер издига хотел. През десетилетията Belvédère се превръща в едно от най-емблематичните местна за настаняване в швейцарските Алпи.

Никъде другаде по света не можете да кара кола толкова близо до края на ледник, да се озовете в хотелска стая с балкон, гледащ към масивната река от лед и след това да се спуснете по павирана пътека до ледника, разположен само на неколкостотин метра.

Сградата на хотел Belvédère принадлежи към последната голяма вълна на развитие, започнала през цялата 1880 г. в Швейцария. През това време броят на хотелите във Вале се увеличава от 79 през 1880 г. на над 320 малко преди Първата световна война - четирикратен ръст за малко повече от три десетилетия.

Броят на леглата през същия период скача от малко под 4000 до над 15 000.

Панорамното местоположение на хотел Belvédère привлича многобройна клиентела. В началото на 20 век, когато хотелиерската индустрия процъфтява в цяла Швейцария, Джозев Сейлер надстроява хотела, с което той придобива днешния си вид. Броят на леглата през 1907 г. нараства до деветдесет.

През 20 век посетителите на Ронския ледник и хотела непрекъснато се увеличават благодарение на откриването на две нови железопътни линии. С нарастването на броя притежавани лични автомобили след Втората световна война все повече хора могат да си позволят удоволствието да шофират през планинския проход със спирка на ледника и престой в Belvédère.

От 60-те години на миналия век обаче броят на гостите в алпийския район започва да намалява рязко. Колите стават твърде мощни и бързи, така че това, което преди е двудневно или тридневно пътуване през прохода, се превръща в еднодневно пътешествие.

Туристите, които преди нощуват в хотела, сега хапват на обяд или изпиват само чаша чай, преди да се отправят по обратния път.

В крайна сметка, преди няколко години Belvédère затваря врати и въпреки че не е обявено официално, най-вероятно никога повече няма да приема гости. Някои смятат, че през последните сто години ледникът се е стопил толкова много, че вече не привлича туристи, тъй като самата атракция изчезва.

И докато Ронският ледник наистина изчезва бързо (той е загубил 1300 метра през последните 120 години), той все още се намира в толкова непосредствена близост до хотел Belvédère, както преди столетие. Това, което ледникът е загубил, е неговата дължина.

6 хотела, разположени на над 1 600 м височинаНастанете се нависоко

През 1850 г. той се простира далеч в долината, но днес ледниковият език завършва в непосредствена близост до хотела. Освен това, една от най-привлекателните атракции - пещерата, все още се издълбава в него всяка година. Според уебсайта на хотела, тя трябва да отвори врати за туристи и през следващото лято.

Пещерата

В продължение на близо два века в хълма Рон има тунел в леда. По-рано в устието на ледника се намира естествена пещера, която достига края на долината. Поради топенето му обаче тя изчезва.

Сегашната пещера до хотел Belvédère датира от най-малко 1894 г. Тя е издълбана в един от най-чистите участъци на ледника. Минава през около 100 метра лед, докато слънчевата светлина се спуска през него и целият тунел се къпе в спокойна синя светлина.

Ледът в пещерата е на възраст от 200 до 300 години, а наслояването му може да се наблюдава в стените й, подобно на пръстените на дърво.

Тъй като пещерата е издълбана върху движещ се ледник, тя не стои на едно и също място, нито запазва дължината и формата си. До края на октомври, когато проходът Фурка и хотелът затварят за зимата, ледникът ще се придвижи на 20 метра от хълма, а пещерата, която първоначално е с дължина 100 метра, ще се скъси на 60 метра.

Глетчерът се топи много през летните месеци, като пещерата вече не е подходяща за туристи, заради което тя се издълбава всяка година на същото място.

Понастоящем хотелът се управлява от семейство Карлен, което също така ръководи изкопаването на тунела през леда.